- Det er så hjerterått å se barn med opprevne mager som vi ikke kan redde

(Dagbladet): Den norske legen Mads Gilbert kommer med en rystende beskrivelse av natten på Shifa-sykehuset på Gaza. Han har ingen nøyaktig oversikt over hvor mange skadde, drepte og traumatiserte mennesker som ankom sykehuset i løpet av natten.

- Vi snakker om over hundre. Og veldig mange barnefamilier. Absolutt alle som har kommet inn har vært sivile. Det har vært barn fra et halvt år gamle til bestemødre på 80, forteller den norske legen.

- Det er helt hjerterått å se. Barn med splintskader i ansiktet. Barn med opprevne mager som vi ikke klarer å gjøre noe med. Som vi ikke klarer å redde livet til. Denne natten har vært redselsfull. Den har vært et helvete, sier Gilbert til Dagbladet.

- Hele familier

Siden 16-tida i går ettermiddag har det vært en voldsom pågang på sykehuset. Det startet for alvor etter at fem barn som lekte på et hustak i byen Sabra ble rammet av raketter skutt fra en israelsk drone.

- Vi fikk alle barna inn til oss. Ti- elleve år gamle. Tre av dem var alt døde da de ankom sykehuset. De to siste var hardt skadd. Så begynte bakkeoperasjonen med et sammenhengende drønn av detonasjoner og eksplosjoner. Stridsvognene skal ha skutt mot boligområder, og da begynte hele familier med skadde å ankomme sykehuset, forteller han.

Gilbert sammenligner situasjonen med den forrige bakkeoffensiven i 2009. Men mener å merke et større innslag av barn som rammes.

- Jeg tror det er fordi angrepene nå i større grad er rettet mot bolighus. Det ser vi også på at alle vi har fått inn i natt er sivile.

Samtidig har sykehuset lempet på reglene fordi så mange familier er rammet, og ikke har noe sted å flykte til.

- Før kastet vi nær sagt ut alle som kunne gå selv. I natt har sykehuset vært stappfult av livredde familier som har blitt rammet av angrepene, forteller han.

Advart av israelerne

En annen situasjon som bekymrer den norske legen, er at sykehuset i natt ikke hadde noen form for offisielt internasjonalt nærvær, slik det har hatt til nå.

- Verken FN eller Røde Kors var til stede på sykehuset i natt. De har blitt advart av israelske styresmakter, og fått beskjed om å holde seg på hotellet, forteller han.

- Gjør det situasjonen på sykehuset mer utrygg?

- Klart, når du står der og løfter kroppsdeler over i pappesker, og pakker døde barn inn i likposer, er man ikke så dum at man ikke skjønner at ens egen kropp er like skjør og sårbar som de man har operert på hele natten.

Friday, July 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments