- Det er informasjon i skapene som mange ikke ønsker at skal komme fram

BERGEN (Dagbladet): Politiet etterforsker nå Shilan Shorsh-dødsfallet på nytt.

Den 39 år gamle kurdisk-irakiske kvinnen var en aktiv samfunnsdebattant og politiker, som satt i styret i Bergen SV og ledet Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinneforening. Hun døde i en brann i mai i fjor. 

Noe av bakgrunnen for den nye etterforskningen er avsløringer i VG og BT, blant annet av at to av 39-åringens arkivskap som stod i kontorfelleskapet Batteriet aldri er blitt undersøkt av politiet.

- Hun hadde et vanlig arkivskap og et større skap. Hva som egentlig er i dem, vet vi ikke. Men at det er noe der, merket vi da vi flyttet dem, sier Cathrine Waaler Halstensen, tidligere leder av Batteriet.

- Hun var veldig redd for skapene, og passet godt på dem. Derfor flyttet vi dem da vi skjønte at det kunne komme til å bli oppmerksomhet rundt dem, sier Halstensen.

Mye informasjon

Det skal ha vært godt kjent i kretsen rundt Shorsh at hun hadde samlet mye informasjon i skapene.

- Det ligger en dokumentasjon der om hvem som hun mente var ute etter henne. Hun samlet og lagret alt, sier en kilde som kjente Shilan.

- Det finnes nok mye informasjon der som det er mange som ikke ønsker at skal komme fram, sier kilden.

Cathrine Waaler Halstensen sier hun ble kontaktet av politiet noen dager etter dødsfallet. Etterforskningsledelsen har sagt til BT at de ikke kjente til skapene, men Halstensen sier hun fortalte om dem allerede den gang. 

- Men de har ikke vært og sett på dem. For alt jeg vet er det ikke noe som er relevant her, men det hadde vært greit å være helt sikker på det. De må brytes opp, sier Halstensen.

Oddny Miljeteig, gruppeleder for SVs bystyregruppe i Bergen, sier hun forventer at skapene undersøkes. 

- Det er flere som har prøvd å kontakte politiet om disse skapene. Det er veldig rart at det ikke skal ha kommet fram til rette vedkommende, sier Miljeteig til Dagbladet.

Anonymiserte

Halstensen sier ingen av Shorshs kilder eller de hun hjalp og beskyttet trenger å frykte informasjonen som eventuelt ligger der.

- Jeg vet at hun anonymiserte alle slike opplysninger, sier hun.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen sier til Dagbladet at han søndag avtalte med politimester Geir Gudmundsen at politiet skal hente opp igjen etterforskningsmaterialet i saken. 

- Politiet må nå gjennomgå påstandene som er kommet fram i det siste om personer som ikke er blitt avhørt og eventuell ny informasjon i saken. Politiinspektør Tore Salvesen har også uttalt at han har noe han ønsker å få undersøkt nærmere i denne saken. Politiet har anledning til å ta opp igjen saker som er henlagt og arkivert. I denne saken er ingen siktet, sier Eirik Stolt-Nielsen til Dagbladet.

Var redd

Shorsh har blitt omtalt som Bergens modigste kvinne. Den kurdisk-irakiske kvinnen var en aktiv samfunnsdebattant og politiker. Hun skal ha blitt truet på livet etter opptredener i mediene, og skal ha gitt uttrykk for at hun var livredd i dagene før hun døde

- Hun var veldig redd, og hadde god grunn til det. Det var konkrete trusler, ulike meldinger og PCen hennes ble hacket, sier Oddny Miljeteig.

- Det er dessverre mange kvinner som har stått i fremste rekke mot kvinneundertrykking som har opplevd mye av det samme som hun gjorde. Foregangskvinnene blir mål for de som ikke ønsker endring.

Monday, October 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments