«Dersom noe skjer med deg, vil jeg smile hele veien til begravelsen»

(Dagbladet): Oslomannen Arslan Maroof Hussain (28), bedre kjent som Ubaydullah Hussein, må møte i Oslo tingrett i dag tiltalt for trusler og diskriminerende ytringer. Strafferammen er på seks års fengsel.

28-åringen er en profilert radikal islamist, og representerte tidligere de radikale muslimene i Profetens Ummah. Han trakk seg for en uke siden, og mener han har blitt utsatt for en «heksejakt» av norske myndigheter og mediene.

- Et spørsmål om ytringsfrihet

Ifølge tiltalen har Hussein truet to journalister og et vitne under straffesaken mot mullah Krekar i Borgarting lagmannsrett. I tillegg skal han på Facebook-siden til Profetens Ummah ha framsatt diskriminerende ytringer mot jøder, og i en annen tråd mot forfatteren Amal Aden.

Det er advokat John Christian Elden som representerer Hussain. Han mener saken i stor grad dreier seg om ytringsfrihetens grenser, om hva som er ulovlige trusler og rasisme og hva som er lovlige meningsytringer.

- Det er ikke omtvistet at Hussain har kommet med de uttalelser som er fremsatt via nettet. Spørsmålet er om de representerer trusler i relasjon til journalistene, og om de øvrige ytringer er vernet av ytringsfriheten, skriver Elden i en epost til nyhetsbyrået NTB.

Også aktor i saken, statsadvokat Carl Fredrik Fari, mener saken først og fremst handler om grenseoppgangen mellom lovlige meningsytringer og ulovlige trusler og hatytringer.

- Det blir det sentrale spørsmålet i saken, sier Fari til NTB.

- Truet journalister

Blant annet ble Dagsavisens Nina Johnsrud i november 2012 truet etter å ha avslørt at ekstreme islamister tar jegerprøven for å skaffe seg våpen på lovlig vis. Etter artikkelen i Dagsavisen skrev Hussain følgende i en e-post til Johnsrud:

«Artikkelen er mottatt av både kjente og ukjente brødre, og den er IKKE godt mottatt. At du har snoket i folks privatliv, har satt sinnene i kok, og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også! Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg! Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget beste. Ubaydullah Hussain».

Til den andre journalisten som ikke ønsker å stå fram offentlig står det:

«Dette er ikke en trussel, advarsel eller en skremmemail (…) Men dersom noe skjer med deg, vil jeg smile hele veien til begravelse», heter det i meldingen til den ikke navngitte journalisten.

- Hatefulle ytringer mot jøder

Hussain er også tiltalt for en ytring på Facebook-siden til Profetens Ummah, relatert til en nyhetssak om at norske jøder savner politibeskyttelse. Påtalemyndigheten mener han framsatte diskriminerende ytringer mot jøder da han skrev følgende:

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. inshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47».

I en annet innlegg på Facebook-siden til Profetens Ummah skal han ha hetset forfatteren Amal Aden for hennes homofile legning, ifølge tiltalen.

- Brenne i helvete

Vitnet Hussain skal ha truet i forbindelse med straffesaken mot mullah Krekar var sakkyndig vitne.

«Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden», skal Hussein ha sagt.

Dette oppfattes ifølge påtalemyndigheten som en trussel eller motarbeidelse av rettsvesenet.

Monday, January 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments