Denne elektroniske «hansken» skal få hjertet til å slå for alltid

(Dagbladet): Forskere ved University of Illinois og Washington University har utviklet en ny, elektronisk membran som i framtida kan erstatte pacemakeren og bidra til å forutse og forhindre hjerteinfarkt.

En pacemaker hjelper hjertet til å slå med jevn rytme, når det ikke er i stand til å gjøre det på egenhånd.

- Hvert hjerte har forskjellig form. Til nå har pacemakere en fast størrelse og passer derfor ikke nødvendigvis i samsvar med geometrien til pasientens hjerte, sier Igor Efimov, professor ved Washington University, i en pressemelding på universitetets nettsider.

I motsetning til pacemakeren, vil den nye membranen skreddersys til å passe pasientens unike hjertestruktur og tilstand, slik at den dermed kan sørge for å hjelpe hjertet til å slå perfekt for alltid, selv utenfor kroppen.

Skreddersys ved hjelp av 3D-printer

Den nye elektroniske membranen består av en edderkoppnett-aktig hinne med bittesmå sensorer og elektroder, som er designet slik at den strekkes utenpå hjertet som en hanske.

Sensorene og elektrodene skal hele tiden følge med på hjertets elektriske aktivitet og kan gi elektriske støt for å sørge for at hjertet beholder en sunn rytme.

Hinnen designes til å passe perfekt rundt det ytterste laget av hjerteveggen, og trekker seg sammen og utvider seg i takt med hjerterytmen.

- Vi tar bilder av pasientens hjerte med en MRI- eller CT-undersøkelse, og lager en 3D-modell av hjertet ved hjelp av 3D-printer, før vi deretter former membranen, sier Efimov.

Testet på kaninhjerte

Foreløpig har forskere bare testet den elektroniske membranen på dyr, men håpet er at den om 10 til 15 år også kan brukes på menneskehjerter.

I videoen øverst i saken kan du se hvordan den elektroniske hinnen fungerer på hjertet til en død kanin.

Ikledd «hansken» greier hjertet å pumpe blod på egen hånd og fortsetter derfor å slå utenfor kroppen.

Den foreløpige versjonen av membranen er altså skreddersydd til å passe kaninens hjerte. Mens kaninen fortsatt var i live gjorde forskerne en scanning av hjertet dens og laget en 3D-modell av det ved hjelp av datastyrt tomografi.

Modellen ble produsert ved hjelp av 3D-printer, og ble brukt som støpeform til å lage hjertehinnen. Senere i prosessen tok de ut kaninhjertet og satte på «hansken», som hjalp det til å fortsette å slå i perfekt tempo.

Sammenliknes med hjerteposen

Sensorene som plasseres på hjerte-«hansken» måler blant annet temperatur, mekanisk belastning og pH, og kan hjelpe leger med å avgjøre hjertets helse, behandlingsmetoder eller forutsi et forestående hjerteinfarkt før en pasient viser fysiske tegn på sykdom.

John Rogers ved University of Illinois sammenlikner den elektroniske membranen med hjerteposen, som er hjertets eget membran.

- Denne kunstige hjerteposen er utstyrt med menneskeskapte verktøy i høy kvalitet som kan forstå og samarbeide med hjertet på flere forskjellige måter som er relevant til klinisk kardiologi, sier han til KWMU-1.

Thursday, March 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments