Denne 4-åringen har nærmere 100 000 følgere på Instagram

(Dagbladet): Ryker Wixom fra Los Angeles i California er bare 4 år gammel, men har nærmere 100 000 følgere på Instagram

Under kallenavnet «Mini Style Hacker», legger hans mor, Collette Wixom, nesten daglig ut bilder av den lille gutten, som på kort tid har blitt en internettsensasjon.

- Prosjektet startet jeg med i februar i år. Det hele begynte med at en venn viste meg noen bilder av «motebarn» på Instagram. Selv om jeg synes barna så veldig søte ut, visste jeg at mine barn mest sannsynlig ikke ville få muligheten til å gå i de samme designer-klærne i nærmeste framtid, sier Collette til Dagbladet.

- Skulle aldri bli stjerne

Tobarnsmora forklarer at intensjonen med prosjektet har vært å prøve å kopiere den moteriktige stilen som ofte er å se i magasiner og på catwalken. Collette kjøper også alle klærne i billige kjedebutikker, og ønsker å vise andre foreldre hvordan de kan gjøre det samme, selv på budsjett. 

Selv om hun har lagt ut bilder av begge sønnene sine både på Instagram og på bloggen sin, er det 4-åringen som har fått mest oppmerksomhet. 

- Min intensjon var aldri at Ryker skulle bli stjernen på bloggen, men folk ser ut til å elske bilder av ham. Jeg vil at fokuset skal være mer på klærne, enn på min sønn, sier Collette. 

- Synes du det er greit å portrettere et barn på denne måten?

- Jeg får ham til å gjøre de ulike poseringene ved å leke ulike spill. Vi ser på fugler, putter laserpistoler i lommene og graver føttene i sanden. Jeg får ham til å posere ved å gjøre det gøy for ham. Vi bruker fantasien ganske mye, og har det veldig kjekt samtidig. Dersom du ser ham lene seg inntil en vegg, så prøver han å dytte over sin egen kroppsvekt. Så han tenker egentlig ikke på at han poserer. Jeg klarer tilfeldigvis bare å fange det riktige øyeblikket. 

- Har ingen idé

Collette tror populariteten skyldes at folk liker tipsene hun kommer med, samt at det går an å se moteriktig ut, selv om det er til en billig penge.

- Min ektemann og jeg vil at våre sønner skal vokse opp med selvtillit. Å se bra ut, og å føle seg bra er en del av dette. Man trenger ikke ha de dyreste klærne. Det man går med må man bare bruke med selvtillit. 

- Hva mener din sønn selv om dette prosjektet?

- Ryker er bare 4 år, så han vet ingenting om blogger eller sosiale medier. Han har ingen idé om hvor populær han faktisk har blitt. Hans liv har likevel ikke endret seg på noen som helst måte. Jeg tar bilder av ham med mobiltelefonen, noe jeg har gjort hele livet hans, på samme måte som de fleste foreldre. 

- Problematisk 

- Etter mitt syn mener jeg dette tilfellet er problematisk. Nå er denne gutten fire år, og har ingen forutsetning for å samtykke til disse bildene. Prinsipielt sett skal foreldre som eksponerer barn i sosiale medier informere barnet om dette, og ta hensyn til barnets mening.  

Det sier Willy-Tore Mørch, barnepsykolog og professor ved Universitetet i Tromsø til Dagbladet. Han viser samtidig til Barnekonvensjonen, hvor det blant annet står at alle barn har rett til å si sin mening og kreve å bli hørt og respektert.

- Vi vet at barn som eksponeres sterkt i sosiale medier, blir utsatt for mobbing. Mitt budskap er ikke at foreldre ikke skal legge ut bilder av barna sine, men at de skal være varsom med tanke på de negative følgene som kan komme på nåværende og senere tidspunkt. 

- Man må tenke seg om

Seniorrådgiver i Medietilsynet, Thomas Haugan-Hepsøe, mener det er viktig at foreldre tenker seg om to ganger før man deler informasjon eller bilder på sosiale medier.

- Vi er opptatt av at man trår varsomt. Det er ikke alt som skal deles på nettet, særlig ikke bilder og opplysninger av det private slaget, sier han, og legger til:

- Man må tenke seg litt om, og man må også tenke på om barnet selv syns det er ok. Både nå, og i ettertid.

Haugan-Hepsøe forteller at Medietilsynet likevel ikke mener at foreldre ikke kan legge ut bilder av barna sine i det hele tatt.

- Man bør rett og slett stille seg spørsmålene: Bør dette bildet ut på nettet? Har dette bildet noe i offentligheten å gjøre? Det kan være en fin måte å oppdatere for eksempel besteforeldre på, men å dele bilder av et barn som er sint, eller som gråter, eller som er lettkledd, det trenger man nødvendigvis ikke dele, sier han.

Medietilsynet har utviklet et veiledningshefte til foreldre om barn og sosiale medier, i samarbeid med en rekke organisasjoner. Les veiledningsheftet her!

Thursday, May 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments