- De ser på kvinners rettigheter som noe vestlig de skal kjempe imot

(Dagbladet): Det afghanske parlamentet godkjente denne måneden et lovforslag som forbyr familiemedlemmer å vitne mot hverandre.

Loven har møtt massiv kritikk og anklages for å kneble ofre for familievold, tvangsekteskap og overgrep.

I dag lovte president Hamid Kazai at de skal endre lovforslaget, men sa ingenting om hvordan.

- Hver gang det konservative parlamentet kommer med slike kvinnefiendtlige forslag, så ser vi at presidenten avviser det verste, men er diplomatisk og gir etter litt, og så ender det opp med å bli verre likevel, sier professor Elisabeth Eide ved Høgskolen i Oslo og Akershus til Dagbladet.

- Enorme følger

Flere land, deriblant Norge, har lover som gir vitnefritak for ektefeller, men den afghanske versjonen har tatt det et steg lenger og utvidet prinsippet til hele familien.

- Det er et veldig uheldig lovforslag i et land hvor det er langt mellom krisesentrene og vanskelig for kvinner å bryte ut av voldelige ekteskap. Det vil gi enda dårligere legal beskyttelse for kvinner, da for eksempel søstre ikke kan vitne mot fedre, brødre eller onkler, sier professor Elisabeth Eide ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Forslaget ga ingen definisjon av hva som menes med familie, og det kan i praksis bety at flere titalls familiemedlemmer ikke får vitne, også svigerfamilie.

- Straffrihet for vold

I et land hvor vold i hjemmet er utbredt, med en begrenset rettsmedisinsk praksis, mener organisasjoner at følgene for kvinner som vil anmelde vold og overgrep blir enorme.

- President Karzai burde avvise denne loven helt, da den vil la de som utøver vold mot kvinner gå fri. Hvis loven blir innført, så vil afghanske kvinner bli fratatt legal beskyttelse fra slektninger som forgriper seg, tvangsgifter dem eller til og med selger dem, skriver Human Rights Watch sin Asia-direktør Brad Adams i en pressemelding.

Vitneplikten er bare en liten del av et større lovforslag, men kvinneorganisasjoner i Afghanistan og verden over har bitt seg merke i den lille, men potensielt betydningsfulle, endringen.

Ingen løfter

Karzai lovte i dag å revidere lovforslaget, men nektet å presisere hva de kom til å endre på.

- Det overrasker meg ikke at parlamentet, med mange konservative menn, har godkjent et slikt forslag. Presidenten er jo en slags linedanser som både forsøker å ta hensyn til internasjonale presse og fremtredende konservative krefter innad i landet. Så vi får se hva vi ender opp med til slutt, sier Eide til Dagbladet.

Hun sier kvinne- og familiepolitikken i Afghanistan dras i en negativ retning.

- Det er ganske stor pessimisme blant mange kvinner nå, som føler de står med ryggen mot veggen og kjemper en kamp de ofte taper.

Avviste kritikken

Presidenten har blitt kritisert for å drøye behandlingen av denne saken, men på en pressekonferanse mandag, sa en pressetalskvinne at Karzai tok tak i saken så snart den havnet på hans bord, og viste til at Karzai har gjort mye for kvinners rettigheter.

- Dere har tidligere sett at presidenten er en person som har beskyttet kvinners rettigheter etter dette landets lover, sa talskvinne for president Karzai, Adela Raz, ifølge The Guardian.

HIOA-professor Eide er enig i at det har skjedd noen positive endringer for kvinner i Afghanistan.

- Flere jenter får nå utdanning, som gjør det mulig for dem å kjempe for egne rettigheter, samtidig som mange i Afghanistan ser på kvinners rettigheter som noe vestlig som de skal kjempe imot, sier Eide.

Det nye konservative lovforslaget er bare ett av mange som har skapt internasjonal debatt de siste årene. I fjor åpnet et utkast til ny straffelov for å gjeninnføre steining som straff for utroskap, men det ble forkastet av Kazai. I 2009 ble det fremmet en ny familielov for den sjiamuslimske befolkningen i landet, som blant annet aksepterer barneekteskap og legaliserer voldtekt i ekteskapet.

Monday, February 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments