- De må ha skutt ned feil fly

(Dagbladet): – Dersom passasjerflyet fra Amsterdam er skutt ned, må de som har gjort det tatt feil fly. Ingen av partene i Ukraina-konflikten – verken opprørerne, Ukraina eller Russland – har noe som helst motiv for å skyte ned et passasjerfly fra Malaysia Airlines underveis fra Amsterdam til Kuala Lumpur, sier forsker og Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) til Dagbladet.

Både ukrainske og russiske militærstyrker har våpen som kan skyte ned fly i 10 000 meters høyde og tre ganger det. De prorussiske opprørsstyrkene har trolig også det.

Tre teorier

FFI-forskeren peker på at det kun er tre teoretiske muligheter for hvordan en nedskyting kan ha skjedd:

1.  Ukrainske regjeringsstyrker kan ha skutt ned flyet.

2. Prorussiske opprørsstyrker kan ha gjort de. De disponerer russiskprodusert mellomdistanse luftvernartilleri av merket Buk, som ble utviklet på 1970-tallet og har en rekkevidde opp til 35 000 meters høtyde.

3. Flyet kan ha blitt skutt ned fra russisk side av russisk militære.

- Trodde det var transportfly

Bukkvoll holder alternativ 1 som langt på vei usannsynlig.

- Verken Ukrainas egne regjeringsstyrker eller opprørerne har kampfløy i denne østlige delen av Ukraina. Derfor ser det svært lite sannsynlig at Ukraina ville prioritere å plassere slik utstyr her. Og da står alternativene 2 og 3 igjen, sier Bukkvoll.

Også etter å ha sjekket flere ukrainske nettsteder i kveld, tror Bukkvoll at det var et russiskprodusert transportfly, Antonov 26, som var målet.

Det ukrainske forsvaret bruker slike transportfly til å fly inn militære forsyninger til Donetsk-regionen. Det var et slikt transportfly prorussiske opprørere skjøt ned i samme region for noen dager siden.

Meldte om Antonov An-26 først

- Opprørerne har erklært at slike forsyningsfly er et mål. Og like før det ble klart at det var et passasjerfly som hadde styrtet, fortalte flere ukrainske nettsteder at russiske nyhetskilder nettopp hadde meldt at en Antonov An-26 var skutt ned i dette området av Ukraina. Dette har jeg bare rukket å se gjengitt i ukrainske medier, ikke direkte fra de russiske nettstedene, understreker Bukkvoll.

- Hvordan er det mulig å skyte ned feil fly ?

- Det er fullt mulig å ta feil objekt både i krig og på jakt, for den saks skyld. Det russiske Buk-systemet fra 1970-tallet er ikke det mest moderne, selv om det er utviklet siden den tid. Utstyret er likevel for avansert til at opprørere uten omfattende erfaring med den type materiell kan bruke det.

- Må ha fagmilitære

- Så enten må de fått utstyret med personell fra Russland, eller så må opprørsstyrkene ha hatt fagfolk i egne rekker – hvis det er de som har skutt. Og det siste er ikke usannsynlig. Det er mange tidligere russiske militære blant opprørerne, sier Bukkvoll.

- Hva er PR-effekten av å skyte ned et sivilfly ?

- Utelukkende minus. Det er ikke noen som helst muligheter for at dette flyet fra Amsterdam til Kuala Lumpur, som fløy over ukrainsk luftrom på helt ordinært vis, hadde et fnugg av militær intereresse for noen av partene.

Thursday, July 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments