- De klarer knapt å puste. De er knekt

(Dagbladet): SVT og «Uppdrag Granskning» viser i kveld en dokumentar som hevder flere utøvere hadde mistenkelig høye blodverdier rundt OL i Salt Lake City. Blant annet gullvinner Anders Aukland anklages for høye blodverdier og blir konfrontert med tallene som dokumentarskaperne har.

I dokumentaren snakker også tidligere antidopingsjef for 2002-OL, Don Catlin, om da den tyske doperen Johann Mühlegg ble tatt.

- Verden stoppet opp. Da vi tok Mühlegg, kastet pressen seg over oss, sier Catlin i dokumentaren.

Mühlegg framsto som en sensasjonsmann i OL i 2002 og ble disket etter avslutningsdistansen femmila etter en positiv test på darbepoetin.

Tyskerens prestasjoner ga ekspertene hakeslepp, og Catlin viser i videoen et bilde av utøvere som ligger utslitt i målområdet, mens tyske Mühlegg feirer seieren.

- De andrer klarer knapt å puste. De er knekt. Men der står Mühlegg, han har det helt fint, sier professor Catlin, som i lang tid har jobbet med antidoping i USA.

- Flere gikk fri

SVT-dokumentaren hevder Det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde en «mistenktliste» rundt OL 2002. Den inneholdt 12 menn og sju kvinner. Blant disse var Anders Aukland som hadde blodverdi på 17 før lekene det året.

Catlin mener tallene til «Uppdrag Gransking» er oppsiktsvekkende.

- Dataene dere sitter på ser hemoglobinnivået til en person over tid. Naturlige verdier vil alltid ligge på et jevnt nivå. Du har ikke 16 i dag, og hadde 14 i går. Det går ikke, sier Catlin.

- Ja, det var løpere i Salt Lake City som aldri ble tatt. Det er det ingen tvil om. Vi gjorde det vi kunne, sier antidoping-profilen.

Også andre professorer i dokumentaren er ikke i tvil om at tallene er mistenkelige.

- Disse verdiene er ikke fra rene utøvere. De er så mistenklige at det må være doping. Men det må nærmere undersøkelse til for å se på enkelt utøvere for å se på om det er helsemissige årsaker bak, sier den tyske professoren Perikles Simon.

- Ikke normalt

Italienske Alessandro Donati sier følgende:

- Disse tallene er klare, utøverne tenker bare på en ting: Å ligge helt på grensa. Alle ligger på rundt 17. Det er ikke normalt.

Anders Aukland sier til Dagbladet at han føler seg uthengt i dokumentaren som vises i kveld.

- Det er klart jeg føler meg uthengt, men jeg kan for lite om blodverdier og sånn til å kommentere spesifike ting. Det er trist å bli uthengt på denne måten, for jeg har ingenting å skjule, sier Aukland.

I dokumentaren hevdes det at utøvere fra Finland, Russland, Hviterussland, Estland, Sveits, Tyskland og Østerrike hadde mistenkelige blodverdier.

- Norges Skiforbund har ingen informasjon eller dokumentasjon på at det har skjedd noe urettmessig, sier kommunikasjonssjef Espen Graff i skiforbundet.

Også en svensk langrennsløper hadde ifølge dokumentaren høye blodverdieren. Anna Karin Zidek bekrefter at det er henne det gjelder, men sier hun ikke dopet seg

Ifølge VG var også Tore Ruud Hofstad på FIS-lista over mistenkte langrennsløpere. Det skjedde etter å ha fått startnekt i et renn i 2004, fordi han målte over den tillatte grensen på 17 i hemoglobin.

• Les også: For ivrige etter å avsløre Norge, skriver Esten O. Sæther.

Wednesday, March 5th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments