- De ankom i biler i kveld og startet drapene

(Dagbladet): Norsk-bosatte kurdere fortalte fredag ettermiddag til Dagbladet at IS-styrker hadde utført en massakre nord i Irak.

- Vi fikk vite at IS nå massakrerer yezidier i den nord-irakiske byen Kojo. IS har omringet byen siden 3. august, men i dag gikk de til angrep. Vi får meldinger om at mange hundre er drept. I tillegg blir kvinnene og jentene i byen bortført, fortalte norskkurdiske Revin Aswad til Dagbladet, rett etter et møte med utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Søreide Eriksen.

Kojo er en av tre landsbyer i området som er omringet av IS. Den har om lag 1200 innbyggere som alle tilhører yezidi-minoriteten.
Fredag kveld sier en kurdisk tjenesteperson ut at 80 innebyggere i landsbyen nord i Irak var blitt drept av krigere fra islamistgruppa Den islamske staten (IS).

- De ankom i biler i kveld og startet drapene. Det skjedde trolig på grunn av deres tro. En annen kurdisk tjenesteperson skal ifølge NTB ha bekreftet det samme – at flere var drept, og at en rekke kvinner var blitt fanget og tatt med.

Folkemord

- Det som skjer i grenseområdene mellom IS- og kurdiskkontrollerte områder i Irak nærmer seg noe som juridisk kan karakteriseres som folkemord, sa Irak-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo til Dagbladet tidligere denne uka.

Hun har studert de grusomme videoene som lekker ut fra Irak. IS har selv offentliggjort omfattende videomateriale som viser det som skal være massedrap og henrettelser av shiamuslimer – både sivile irakere og irakiske soldater.

- Jeg har sett bortimot 800 henrettelser. En video viser en far med to sønner som graver sin egen grav mens de ber for sitt liv. Mengder av mennesker føres opp på lasteplan og kjøres bort til ferdiggravde massegraver, før en etter en blir kommandert ned, henrettet og skyflet ned i graven. I Irak ser vi nå stadig oftere former for henrettelse som tilhører etnisk rensing og folkemord, sier Hellestveit.

Uhyggelig

Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener IS’ massehenrettelser går inn i en lang tradisjon med en streben etter renhet og avhumanisering av «de andre», der fienden reduseres til «ting» og målet er å skape et «rent» territorium.

- Forskjellen er at alle tidligere har forsøkt å holde grusomhetene skjult – mens IS’ bruker et velsmurt propagandamaskineri til å kringkaste videoene på nettet for å nå så mange som mulig og for å skape frykt og der igjen rense et territorium. IS står for en uhyggelig kombinasjon av antimoderne ideologi og moderne teknologiske hjelpemidler, sier Hagtvet til Dagbladet.

- Massehenrettelser er som sådan ikke sjelden i krig, eller i samfunn under innflytelse av lukkede politiske systemer og religiøse ideologier, sier Hagtvet – og trekker paralleller mellom IS’ herjinger og både Hitler og Stalins despotier, grusomhetene begått av Mao, Pol Pot, Milosevics soldater under krigen på Balkan, folkemordet i Rwanda og oppførselen til det britiske kolonistyret i Kenya og president al-Bashir i Sudan. Dette handler om etnisk rensing og «avhumanisering» av fienden, sier Hagtvet.

FN fordømmer

FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon fredag der de fordømmer handlingene til opprørsgruppene i Syria og Irak, melder NTB fredag kveld.

Resolusjonen er ment å ramme Den islamske stat (IS), som kontrollerer deler av Irak og Syria, og al-Nusra-fronten, en al-Qaida-tilknyttet gruppe som er aktiv i Syria. Sikkerhetsrådet krever at begge organisasjonene stanser all vold og terrorisme og legger ned våpnene med øyeblikkelig effekt.

FN truer med at det vil bli tatt grep mot parter som gir noen av disse gruppene assistanse på noen måte. Seks personer som har tilknytning til organisasjonene er også svartelistet. Deres verdier er blitt beslaglagt og det er innført reiseforbud.

Kan påvirke Norge

Både Storbritannia og USA har besluttet å bidra med våpen til kurdiske soldater som kjemper mot IS. Det vil ikke Norge.

Norge stiller med et militært transportfly som skal frakte humanitær hjelp til flyktningene i Nord-Irak, kunngjorde Søreide og utenriksminister Børge Brende (H) under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Den norske innsatsen i Irak kan likevel påvirke trusselbildet her hjemme, medgir Søreide.

Hun advarer mot å være naiv, og viser til hendelsen i juli hvor Politiets sikkerhetstjeneste varslet om en mulig terrortrussel, og beredskapen ble skjerpet i hele landet.

Friday, August 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments