Dansk etterretning følger terrortrusselen i Norge tett: Kvinner med barn og kriminelle reiser til Syria

(Dagbladet):- Vi følger situasjonen i Norge tett, men foreløpig har vi ikke funnet noen grunn til å heve trusselnivået her i Danmark, sier sjef for direktionssekreteriatet i Politiets Etterretningstjeneste i Danmark, PET, Mads Hansen, til Dagbladet.

- Man må huske at vi allerede har vurdert trussel som høy på grunn av de danske Syria-krigerne. Så vi har allerede hevet beredskapen, sier Hansen.

- Kvinner reiser til Syria

Minst hundre dansker har reist til Syria for å slåss mot regimet til Bashar al-Assad, konkluderer PET i en fersk rapport. Minst 15 av danskene har blitt drept. Det er PETs Center for terroranalyse som har skrevet rapporten.

Totalt har 1500 personer fra Europa reist til Syria for å delta i konflikten. De fleste av dem er unge sunnimuslimske menn og konvertitter.

Nå forteller PET at det nå er et stigende antall kvinner som engasjerer seg i Syria-konflikten. De fleste reiser til Syria for å tilslutte seg sine ektemenn, skriver PET. Noen av kvinnene tar med seg barna til Syria.

«Det er i tillegg eksempler på at ugifte kvinner reiser til Syria for å bli gift. Også kvinner fra Danmark har reist til Syria», skriver PET.

De tror nå flere danske kvinner vil reise til Syria.

- Kriminelle reiser til Syria

De skriver at kvinnene som reiser til Syria primært passer på familiene og hjelper mennene som slåss. PET vurderer at kvinnene også får våpentrening, «uten at det nødvendigvis betyr at de deltar i kamphandlinger».

PET ser at et stigende antall kriminelle dansker reiser til Syria.

«Flere islamistiske miljøer i Danmark har kontakt med kriminelle miljøer, og det er en stigende tendens at kriminelle med en annen etnisk bakgrunnen ferdes i islamistiske miljøer», skriver etterretningstjenesten. Dette gjør at islamistene vil ha lettere adgang til våpen.

- Bløte mål

PET vurderer de militante islamistene har opplevd grov vold og brutale drap i Syria, og at dette kan bidra til sterk radikalisering, brutalisering og voldsforherligelse.

PET mener nå at ISILs framgang i Irak, kombinert med brutal propaganda, kan øke antallet danske militante islamister som reiser til Midtøsten. Dette kan øke terrortrusselen mot Danmark, skriver etterretningstjenesten.

«Økt støtte til ISIL kan føre til økt terrortrussel mot bløte, ubeskyttede mål i Danmark», skriver PET.

Friday, July 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments