Dagbladet traff USAs justisminister i Ferguson: Vi skal finne ut nøyaktig hva som skjedde

FERGUSON (Dagbladet):  I halvannen uke har Ferguson i Missouri vært rystet av store demonstrasjoner og voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter etter at en politimann skjøt og drepte ubevæpnede, afroamerikanske Michael Brown (18).

Også natt til onsdag kom det til sammenstøt selv om demonstrasjonene, hvor Dagbladet var til stede, gikk noe roligere for seg enn foregående kvelder.

Siden Brown ble drept har kritikken haglet mot det lokale politiet for å holde tilbake informasjon og beskytte politimannen som skjøt, mot politiet for å svare brutalt og militant, og mot den lokale påtalemyndigheten for å være i lomma på politiet. Saken har vokst seg så stor at selv president Barack Obama har engasjert seg, og i dag, etter 11 dager med voldsomme demonstrasjoner, kom justisministeren hans, Eric Holder til Ferguson.

- Rett mann

Dagbladet traff ham etter at han hadde spist lunsj på restauranten Drake?s Place hvor han blant annet traff politisjef Ron Johnson fra Missouri State Highway Patrol, som har hatt ansvaret for sikkerheten til demonstrantene siden torsdag. Han møtte også andre ledere i lokalsamfunnet.

Da Johnson kom inn på restauranten, reiste Holder seg opp:

- Min mann, du er rett mann, sa Holder til Johnson, som selv er fra Ferguson.
- Jeg prøver bare å gjøre det bedre, svarte Johnson, og de to ble stående og snakke i et par minutter.

På vei ut fra restauranten smilte Holder, men ga ingen kommentarer før kortesjen hans fortsatte videre.

Før han kom til byen skrev Holder et åpent brev til innbyggerne i Ferguson, som ikke har noen tillit til at Brown-skytinga vil bli rettferdig behandlet i rettsvesenet.

- I en tid når så mye virker usikkert kan folk i Ferguson være trygge på at justisdepartementet vil finne ut — på en rettferdig og grundig måte — nøyaktig hva som skjedde, skriver Holder i brevet.

- De mest erfarne agentene

Det er politiet I St. Louis som etterforsker skytinga av Brown, men på grunn av all mistro og de uklare omstendighetene, har også føderale myndigheter gjennom FBI startet en borgerrettighetsetterforskning av saken. Holder har også bedt ansatte i justisdepartementet om å følge saken nøye. Under besøket I Ferguson blir justisministeren også orientert om dette.

Rundt 40 FBI-agenter jobber nå med denne etterforskningen, og hundrevis av personer er så langt intervjuet. Føderale myndigheter har også foretatt en uavhengig obduksjon.

- Vi har satt noen av våre mest erfarne agenter og aktorer på denne etterforskningen, sa Holder da han tidligere på dagen svarte på spørsmål fra studenter ved St. Louis Community College.

Studenten Kiyanda Welch forteller til nyhetsbyåret AP at Holder snakket med studentene om urolighetene.

- Han sa til oss at forandring vil komme, sier Welch.

Upassende politi

Utenfor Drake?s Place forteller Johnson at både demonstranter og politi nå måtte vise tilbakeholdenhet.

- Det har vært noen politimenn som har hatt en upassende oppførsel. De er blitt sendt hjem, sier Johnson om politiets opptreden under demonstrasjonene.

Thursday, August 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments