Da Taliban kom inn på skolebussen i 2012, traff kulene også Kainat (17) og Shazia (16)

(Dagbladet): Nobelprisvinner Malala Yousafzai møtte i dag sine venner Shazia Ramzan (16) og Kainat Riaz (17) i lobbyen på Grand hotel i Oslo.

For bare to år siden satt de tre sammen på skolebussen, på en helt vanlig tirsdag, da en maskert mann fra Taliban kom inn og prøvde å drepe dem.

Malala var en modig 15-åring. Og hennes to venninner ble offer for hennes mot.

- Det er det vanskeligste jeg har vært gjennom, men nå er jeg her med min venn Malala og jeg studerer i Storbritannia. Jeg har nå muligheten til å få utdanning, sier Kainat Riaz (17) til Dagbladet.

Fire skudd

Den skjebnesvangre dagen i 2012, kom en maskert mann inn på skolebussen. «Hvem er Malala?», ropte han. Ingen av jentene sa noe, før mannen fyrte av et skudd som traff Malala på venstre side av hodet.

Kulen boret seg gjennom halsen og ut gjennom skuldra, før Malala falt sammen i fanget på en skolevenninne. Shazia Ramzans skrek ut, og ble skutt to ganger. En gang i skuldra, og en gang i hånda.

Kainat Riaz (17), som satt til venstre for henne, fikk ett skudd i skuldra.

Alle tre overlevde.

- Det er det vanskeligste jeg har vært gjennom, men nå er jeg her med min venn Malala og jeg studerer i Storbritannia. Jeg har nå muligheten til å få utdanning, sier Kainat Riaz (17) til Dagbladet.

- Viktig del av livet mitt

- Nå er vi alle tre ambassadører for utdanning, sier Malala om sine venner.

- Vi føler alle at vi har fått tildelt Nobels fredspris, sier Kainat Riaz til Dagbladet like etter at pressekonferansen med nobelprisvinnerne var over.

Tilbake stod de to jentene – og nær hundre pressefolk. Alle ville ha et ord med de to jentene, og deres rådgivere ba folk roe seg litt ned.

- Husk at det er to jenter som har opplevd tøffe ting, sier hun til Dagbladet og de andre pressefolkene.

- Viktig del av livet mitt

Kainat og Shazia er to av fem jenter som er spesielt invitert til Nobel-seremonien. Sammen med seg i Oslo, har Malala nå fem unge jenter som har vært gjennom utrolige prøvelser tross sin unge alder, og som alle er opptatt av utdanning.

Dagbladet fikk i dag møte noen av jentene sammen med Malala på Grand hotel.

- Jeg fikk fredsprisen, men disse jentene er en viktig del av livet mitt. Derfor valgte jeg å invitere mine venner fra Pakistan, Nigeria og Syria, så så deres stemme også kan bli hørt, sier Malala til Dagbladet.

Da hun ble fløyet til Storbritannia for å bli operert, ble de to vennene igjen i Pakistan. De var tilbake på sin lokale skole ikke lenge etter angrepet. Mens Malala ble verdenskjent, og ikke kunne reise tilbake til Pakistan, fortsatte de to sin daglige kamp for skolegang i Swat-dalen.

- Det er det vanskeligste jeg har vært gjennom, men nå er jeg her med min venn Malala og jeg studerer i Storbritannia. Jeg har nå muligheten til å få utdanning, sier Kainat Riaz (17) til Dagbladet.

Både Kainat og Shazia har i ettertid fått stipent til å studere på Atlantic College i Wales. De to vil bli leger, før de reiser tilbake til Pakistan.

- I Pakistan er livet vidt forskjellig fra her. Så vi vil studere i England og dra tilbake til Pakistan når vi er ferdige, sier Kainat til Dagbladet.

Opptatt av skolegang

De sier de har noen dager fri fra studiene nå, under oppholdet i Norge, før de forsetter på eksamenslesingen. Siden det ble klart at Malala vant fredsprisen 10. oktober, har medier fra hele verden prøvd å få tak i 17-åringen. Men hun har avslått stort sett alle intervjuforespørsler, for å få bedre tid til å jobbe med skolen.

Hennes to venninner er like dedikerte.

- Vi er veldig opptatt med å studere, men ser hverandre kanskje sånn hver tredje eller fjerde måned. Jeg er veldig glad for at vi har blitt invitert til Norge og får overvære at Malala får prisen, sier Shazia til Dagbladet.

- Vært gjennom utrolige traumer

Sammen med de tre på hotellet, var også pakistanske Kainat Soomro (21). Hun sto fram som voldtektsoffer etter hun ble voldtatt av flere menn som 13-åring. De skal ha holdt henne fanget i flere dager i Pakistan, og siden har hun kjempet for rettferdighet.

- Hun er en veldig modig jente. Hun har vært gjennom utrolige traumer, men står fortsatt støtt som et fjell. Vi vil at hennes stemme nå skal bli hørt verden over, sier Malalas far Ziauddin Yousafzai til Dagbladet.

Malala møtte den pakistanske 21-åringen for første gang i Oslo i dag, og sier denne prisen er til alle de jentene som kjemper med henne.

- Vi støtter alltid Malala. Vi er fire nå, men vi vil få med oss millioner av folk som skal kjempe så alle barn får gått på skole, sier Shazia Ramzan.

Tuesday, December 9th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments