Costa Rica klare for historisk kvartfinale

Costa Rica – Hellas 1-1 (0-0) (5-3 etter straffesparkskonkurranse):

RIO DE JANEIRO/OSLO (Dagbladet): Selv om åttedelsfinalen mellom overraskelseslagene Costa Rica og Hellas på Arena Pernambuco i Recife manglet de store enkeltmannsprestasjonene, ble det meget dramatisk.

Bryan Ruiz ga Costa Rica ledelsen, men på overtid slo Hellas tilbake.

I ekstraomgangene klarte ingen av lagene å score, dermed gikk åttedelsfinalen til straffesparkskonkurranse.

Med fem meget gode straffespark, sikret Costa Rica seg en kvartfinaleplass.

Costa Rica er dermed det første nord- eller mellom-amerikanske laget som går til en VM-kvartfinale siden USA i 2002.

Ropte på straffe

Cristian Bolanos kom til kampens første halvsjanse etter snaut ti minutter, men avslutningen med venstrebeinet fra spiss vinkel gikk himmelhøyt over kassa til Hellas-keeper Orestis Karnezis.

Etter 20 minutters spill felte Georgios Karagounis Costa Ricas stjerneskudd Joel Campbell på sekstenmeterstreken, nesten helt nede ved dødlinja, men dommer Benjamin Williams blåste «bare» frispark.

Arsenal-aktuelle Campbell ropte på straffe, men reprisen viste imidlertid at den australske dommeren valgte rett.

Tidligere Fredrikstad-spilere Celso Borges holdt på å få hodet på det påfølgende presise frisparket fra Bolanos, men grekerne slapp med skrekken.

Grekerne prioriterte, ikke overraskende, forsvarsspillet, og så farligst ut de gangene da de vant ballen høyt i banen og satte fart eller kom til innlegg- eller dødballmuligheter.

Superredning

Costa Rica klarte i større grad å skape ting på egenhånd. Mellom-amerikanerne hadde flere ganger gode kombinasjoner mellom en møtende Campbell og spillere i fart fremover på banen, men grekerne klarte stort sett å få en fot i veien.

Den første store sjansen var det imidlertid grekerne som skapte:

Jose Cholevas slo et fantastisk innlegg fra venstre. Ballen skrudde perfekt inn bak Costa Ricas forsvarsfirer, og på bakerste stolpe kom veteranen Dimitrios Salpingidis i store klyv.

Avslutningen på volley fra noen få meters hold var god, men Keylor Navas stoppet PAOK-spilleren med en glitrende beinparade.

Akkurat der så det ikke tilfeldig ut at 27-årige Navas var keeperen med nest flest redninger i de fem store ligaene i Europa sist sesong.

Ifølge statistikksiden Infostrada hadde Navas, som spiller for Levante 156 redninger. Bare Veronas Rafael (167) hadde flere.

Sjansefattig

Grekerne kom også til den første muligheten etter sidebyttet, men headingen fra Georgis Samaras, etter et innlegg fra venstre, gikk rett i klypene på Navas.

Så skjedde det grekerne ikke hadde regnet med: Costa Rica tok ledelsen – og det på spektakulært vis.

Ikke fordi scoringen var så pen, men fordi Bryan Ruiz´skudd fra snaut 20 meter var så løst at det nesten var mulig å sovne i tidsrommet fra da ballen forlot foten og til den krysset målstreken.

Ruiz forsøkte å dra til direkte på en pasning fra Bolanos, men traff feil på ballen, men fikk altså likevel se den trille og trille og trille, til den gikk i mål, mens grekerne lurte på hvilken tragedie som hadde truffet dem denne gangen.

Costaricanerne la seg imidlertid ikke bakpå etter å ha tatt ledelsen 1-0.

Bare minuttet etter goalen, ropte de på straffe da Vasileios Torosidis brukte handa på et innlegg fra høyre, men ingen i dommerteamet fikk med seg handsen.

Fikk to gule

Mellomamerikanerne så ut til å ha brukbar kontroll etter scoringen, men halvveis i 2. omgang dro Oscar Duarte, ganske unødvendig, på seg sitt andre gule kort, etter en takling på Jose Cholevas.

Og med ti mann på banen, handlet det meste om å forsvare seg for Costa Rica. Hellas fikk kontroll over spillet, men det ble trillingen av ball for grekerne.

Europamesterne fra 2004 ga seg aldri. Og i det klokken passerte 90 minutter, kom scoringen. Samaras skjøt og Navas i Costa Rica-målet måtte gi retur. Der sto Sokratis Papastathopoulos og ventet. Med sin scoring sikret han ekstraomganger.

Like etter scoringen var grekerne farlig frempå. Mitroglou steg til værs og headet mot mål. men denne gangen reddet Navas.

Dermed gikk kampen til ekstraomganger.

Hellas-sjanse

Med en mann mer på mannen tok Hellas initiativet. Selv med et overtak i antall spillere, virket grekerne veldig ivrige etter å gå i angrep. Costa Rica var mest interessert i få tiden til å gå, og de få angrepene de tok, var med for få spillere til at noe skjedde.

Den andre ble langt mer sjanserik. Hellas fikk muligheten på en kontring med fem mot to costaricanerne, men den klarte ikke de ikke å ta vare på.

Og det siste spilleminuttet fikk Mitroglou stå helt alene på bakre stolpe. Forsøket reddet Navas.

Gode straffer

Celso Borges åpnet straffesparkskonkurransen for Costa Rica. Den tidligere Fredrikstad-spilleren satte ballen sikkert midt i mål.

Mitroglou var førstemann ut for Hellas. Spissen var iskald og satte ballen sikkert i hjørnet.

Bryan Ruiz var like sikker som de første og scoret.

Lazaros holdt hode like kaldt og utliknet for Hellas.

Tidligere Vålerenga-spiller Giancarlo Gonzalez gjorde som de foregående skytterne, og scoret.

Cholevas scoret for Hellas. Joel Campbell gjorde det samme for Costa Rica.

Greske Gekas var den første som misset. Veteranens forsøk ble stoppet av Navas, som gjorde en meget god redning.

Michael Umana kunne dermed sende Costa Rica til kvartfinalen ved scoring på den femte straffen. Og forsvarsspilleren var iskald og satte ballen sikkert i mål.

• Costa Rica møter Nederland i kvartfinalen i Salvador på lørdag.

Sunday, June 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments