- Costa Rica er en sånn svakhet, og det har nordmenn oppdaget

(Dagbladet:) Ikke siden 1998 har en VM-tropp bestått av så mange spillere med tippeligabakgrunn. Og det blir en veldig skjev sammenlikning, siden vi da snakker om Norges siste VM-deltakelse.

Da er det langt mindre selvfølgelig at colombianske Jorge Luis Pinto – som fra og med klokka 11 San Jose-tid i går formiddag var nasjonalhelt i Costa Rica – i sin 23-mannstropp fant plass til ni spillere som enten tilhører eller har spilt i en tippeligaklubb.

Seinere måtte Heiner Mora (eks. Hønefoss) gi seg på grunn av ankelskade, men tallet er fortsatt oppsiktsvekkende.

- De andre er døde

Det som er enda mer oppsiktsvekkende, ja, i fotballtermer rett og slett sjokkerende, er at laget fra Mellom-Amerika i går tok seg videre til åttendedelsfinalen, etter å ha slått Uruguay 3-1 og Italia 1-0 i sine to første kamper.

Gigantene. Favorittene. De to første verdensmestrene i historien. Veltet av en nasjon med 4,8 millioner innbyggere.

- Vi var i dødens gruppe, men nå er det de andre som er døde. Takket være oss, sa matchvinner og kaptein Bryan Ruiz så vakkert etterpå.

Fem fra Tippeligaen med

Han har aldri spilt i Tippeligaen, men det har fire andre i bragdens ellever: Cristian Gamboa, Rosenborgs back, løp opp og ned høyresida så mange ganger i glovarmen (29 grader i skyggen) at han gikk ned flere kilo. På midtbanen hadde Celso Borges (tidligere Fredrikstad) full kontroll på Andrea Pirlo og co, ute til venstre herjet silkefoten Christian Bolanos (eks. Start) med Ignazio Abate, mens Giancarlo Gonzalez (Vålerenga 2012-2013) bandt sammen forsvaret.

I tillegg kom Randall Brenes innpå – han spilte totalt fem sesonger i Bodø/Glimt og Kongsvinger før han dro hjem i 2009.

- De er billige

Den tidligere Fredrikstad- og Monaco-direktøren Tor Kristian Karlsen var med på å hente Celso Borges til Norge før 2009-sesongen, og var i Costa Rica så seint som i mai. Han tror ikke det er tilfeldig at det er kommet så mange gode costaricanere til Tippeligaen de siste ti åra.

- Det har blant annet med kostnadsnivået å gjøre. De er billige, relativt sett. Dessuten er costaricanerne av forskjellig årsaker, som for eksempel utlendingsregler, blitt litt ignorert av andre europeiske fotballigaer. Men den store faktoren er at spillerne derfra stort sett snakker engelsk, sier Karlsen.

- Dessuten har de en bra mentalitet, som fint kan tilpasse seg den skandinaviske. Og det skjer enklere enn hvis du ikke kan språket. Gjør du en investering derfra, vet du at du vil treffe ganske greit, mener Karlsen.

Nei til Bolanos, ja til Borges

Karlsen var i Costa Rica så seint som i mai, men sier det ikke er umiddelbare likheter i hvordan spillerne opptrer i ligafotballen i de to landene.

- Men i ligaen deres ligger lagene stort sett lavt, og de er vant til å å ta overganger. Det er nok en fordel når de kommer til Norge, sier han.

- Fotballen er litt sånn at hvis man er smart, og går dypt nok inn i markedet, så finner man svakheter. Costa Rica er kanskje et eksempel på det, og det har nordmenn oppdaget: At det går an å gjøre signeringer derfra med lavere verdi.

Hans egen Costa Rica-signering kom i stand etter at han ble tilbudt en spiller han ikke var så interessert i. Begge er VM-stjerner i 2014.

- Prosjektet med at Celso Borges kom til Fredrikstad startet med at en agent, Jan Schiefloe, tilbød meg og Fredrikstad Christian Bolanos. Han spilte i Odense da, tror jeg. Men jeg var ikke interessert, og sa fra om det. Og så sa jeg: «Men du som har kontakter, er det mulig å få hit Celso Borges»? Han var den eneste jeg var interessert i, forteller Karlsen.

- Jeg trodde egentlig ikke det var mulig. Men så kom han tilbake med at det var en åpning. Det var starten på Borges-overgangen.

Tror på flere

Karlsen mener tilsiget av spillere – og ikke minst det de har stelt i stand i VM nå – har vist costaricanske talenter at det er smart å reise til Norge og Skandinavia.

- Jeg tror vi får se flere. Men de er jo et lite land, så uuttømmelige på talent er de jo ikke, sier Karlsen, som nå er uavhengig rådgiver inn mot klubber og trenere.

• Aalesunds Michael Barrantes og Vålerengas Diego Calvo var ubenyttede innbyttere i går. Det var også Roy Miller, som tilbrakte fire år i Bodø/Glimt og Rosenborg.

Saturday, June 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments