- CIA tuklet med politikernes pc-er mens de gransket CIA

(Dagbladet): Etterretningstjenesten CIA har i hemmelighet tatt seg inn på pc-er som kun skulle brukes av Senatets etterretningskomité, for så å fjerne dokumenter som var en del av en granskning av CIAs avhørsmetoder.

Det opplyser lederen av etterretningskomiteen, senator Dianne Feinstein, til amerikanske medier i ettermiddag. Dermed bekrefter hun innholdet i en granskning som først ble kjent i forrige uke.

- Handlingene kan ha undergravd det konstitusjonelle rammeverket for Kongressens arbeid, sier Feinstein ifølge Washington Post.

De aktuelle datamaskinene befant seg i CIAs hovedkvarter i Langley, men var satt opp for utelukkende å brukes av granskerne, som ikke kunne ta med det topphemmelgie materialet ut av området.

Den hemmelige slettingen på granskernes pcer skal ha skjedd i forbindelse med at de hadde fått tak i et bestemt utkast av CIAs regler for avhørsmetoder. Ifølge komitélederen var det uklart om disse dokumentene kan ha stammet fra varslere internt i CIA, og om ledelsen i så fall ikke var blitt informert om at granskerne hadde fått tilgang til den delen av materialet.

Først seinere skal granskerne ha fått vite at dokumentene var fjernet.

Senatoren forteller at en intern CIA-granskning av de oppsiktsvekkende påstandene nå er overført til justisdepartementet med tanke på mulig straffeforfølgning.

Feinstein anklager CIA direkte for å forbrutt seg mot det fjerde grunnlovstillegget, flere føderale lover og en presidentordre som forbyr CIA å gjennomføre innenriks ransaking og overvåkning.

- Jeg tar ikke lett på dette, sier Feinstein.

Da opptakten til granskningen ble omtalt for en uke siden, ble anklagene tilbakevist av CIA-toppene.

- Jeg er svært skuffet over at enkelte medlemmer i Senatet har bestemt seg for å komme med løse beskyldninger om CIA som på ingen måte er underbygget av fakta, sa CIA-direktør John O. Brennan til Washington Post.

Dagbladet.no kommer med mer.

Tuesday, March 11th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments