Carlsen kan bryte ut av FIDE og danne egen VM-tittel

(Dagbladet): Inntil videre holder sjakkverden pusten, etter at det ble klart at Magnus Carlsen risikerer å bli strippet for VM-tittelen.

Selv om det blir spekulasjoner på det nåværende tidspunktet, kan en ytterste konsekvens av at Carlsen eventuelt fratas retten til å forsvare tronen bli at 23-åringen bryter ut av FIDE og danner sin en egen VM-tittel. Sammenlignbart med slik boksesporten er bygget opp.

- Det er en tenkbar løsning – at Magnus vil føle seg så urettferdig behandlet at han mener han har rett til å starte et konkurrende forbund. Da vil det i så fall være en turneringssyklus som sjakken hadde på 90-tallet, hvor alle de beste spillerne, bortsett fra Garry Kasparov, deltok i begge, sier den anerkjente eksperten Torstein Bae til Dagbladet.

Sponsorer kan sikre VM-pakke

Om det blir aktuelt, vil det heller ikke være nødvendig å danne et helt forbund for å kunne konkurrere om en VM-tittel utenfor FIDE.

- Det vil være nok for Carlsen og teamet hans å skaffe sponsorer til å kunne ta seg av VM-pakken, sier Bae.

Det ville i så fall rystet sjakkverden såpass mye at flere har vanskelig for å tro at scenarioet blir en realitet. Men helt frem til for kort tid siden, trodde heller ingen at tidenes høyest rangerte spiller ville miste retten til å forsvare VM-tittelen sin. Det er det likevel nå overhengende fare for.

- Sitter langt inne

Det som taler imot at Carlsen bryter ut av FIDE, er at 23-åringen aldri har hatt et ønsket om å involvere seg i det politiske aspektet ved sjakken. Unntaket var da han gikk offentlig ut og støttet Kasparov i valgkampen mot sittende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov.

Sistnevnte vil på sin side heller ikke ha et ønske om verken et konkurrende forbund eller VM-tittel.

- Jeg har vanskelig for å tro det at det skjer. En av tingene Iljumzjinov har vært veldig stolt over, er at han klarte å samle VM-titlene igjen på 90-tallet, etter at Nigel Short og Garry Kasparov brøt ut og dannet sin egen.

- Så at Iljumzjinov vil bidra til å bryte opp dette her igjen, tror jeg vil sitte veldig langt inne for ham, sier Bae.

- Sjakken skiller seg ut

Det er FIDE som sitter med rettighetene til sin egen VM-kamp. Derfor er det også naturlig at det er FIDE som bestemmer hvor matchen skal spilles. Stedet som er valgt er imidlertid det som har skapt den dramatiske konflikten.

- I utgangspunktet er det klart at FIDE har rett til å bestemme hvor VM skal være, slik som i de fleste andre idretter. Sånn sett skiller sjakken seg ut med at spillerne er så involvert i prosessen.

- Akkurat her er det likevel forståelig at Magnus ikke vil spille i Sotsji på grunn av den politiske situasjonen mellom Russland og Ukraina. Den kan også eskalere ganske raskt, og da vil man ikke være sittende i Sotsji, sier Bae.

Friday, August 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments