- Brukte ulovlige arbeidere til bankbedragerier og trygdesvindel

(Dagbladet): Ti av de 18 personene som i dag ble pågrepet i den enorme aksjonen mot ledere og bakmenn i butikkjeden Lime Minipris, er siktet for grov menneskehandel eller medvirkning til dette.

Dagbladet kjenner til at etterforskerne tidligere i år har gjort omfattende videoavhør av rundt sju personer som antas å være ofre for ulike grader av utnytting i dagligvarebutikkene. De fornærmede, som er fra Pakistan og Nepal, regnes alle som menneskehandelofre.

Fem av personene har fått oppnevnt bistandsadvokater og får annen oppfølging.

Mistenker flere typer bedragerier

Etter det Dagbladet erfarer undersøker etterforskerne flere former for utnytting av arbeidere hentet fra utlandet:

• Flere av de mulige ofrene er ført opp som låntagere på store banklån som i realiteten skal ha blitt disponert av bakmenn.

• NAV og politiet mistenker organisert trygdebedrageri knyttet til blant annet falske sykmeldinger av ansatte

• Noen av de fornærmede har på andre måter blitt satt i gjeld som måtte «betales tilbake» med arbeid i butikkene eller andre steder.

- Profittbasert utnyttelse

På en pressekonferanse i dag ville ikke politiet gå ut med antall fornærmede, men bekreftet at en rekke utlendinger i praksis skal ha blitt tvunget til å jobbe i Lime-butikker.

- Denne saken har avdekket en profittbasert og strukturert utnyttelse av både offer og samfunnet. Det mest alvorlige er den grove utnyttelsen av mennesker i en sårbar situasjon, sa politimester Bjørn Vandvik ved Romerike politidistrikt på en pressekonferanse i ettermiddag.

Politiet mener selve tvangen blant annet har bestått av at fornærmede måtte jobbe for å betale bakmenn for reisen til Norge – samtidig som ID-papirene deres ble holdt tilbake.

- Dette er personer som er svært lett å utnytte. De har ikke nettverk i Norge, og risikerer svært mye, sier Vandvik.

Dagbladet kjenner til at politiet de siste månedene også har fryktet for sikkerheten til de fornærmede i løpet av den hemmelige etterforskningen. Mye ressurser har også blitt brukt på å klarlegge om den versjonen fornærmede legger fram i avhør, er deres egen.

Vi jobber med å finne ut hva som er instruerte forklaringer, og hvem som er reelle ofre, sier politiadvokat Åsmund Yli til Dagbladet.

Han sier bekrefter at politiet vurderer om ofrene skal få beskyttelse, såkalt refleksjonsperiode. Det er en midlertidig oppholdstillatelse for å gi ofre for menneskehandel tilstrekkelig trygghet i en vanskelig situasjon.

- Grovt utnyttet

Bistandsadvokatene til de fornærmede som så langt er avhørt, ville i dag ikke gå inn på innholdet i forklaringene.

- Når noen regnes som fornærmede i slik sak innebærer det at politiet mener de er grovt utnyttet. Men det er litt for tidlig til å få oversikt over det hele og fulle omfanget. Selv om politiet har jobbet lenge med dette er det ennå i en tidlig fase, sier advokat Lene Tønset til Dagbladet.

Hun representerer to av de antatte ofrene. Tønset opplyser at politiet i dagens aksjon også kan ha funnet fram til nye personer som kan vise seg å være ofre.

- Det kan man ikke utelukke. Det var sikkert et sjokk for noen av dem å i dag plutselig komme i kontakt med myndighetene, da kan det ta tid å få tillit til at norsk politi er noen som kan hjelpe dem og som de kan samarbeide med, sier bsitandsadvokaten.

I tillegg til straffesaken kan det etterhvert komme erstatningssøksmål fra ofrene.

- Det økonomiske er ett element i dette. Mye tyder på at det er grunnlag for erstatningskrav fra de fornærmede, sier Tønset

Tidligere dømt for misbruk

Lime Minipris ble startet av utbrytere fra Norgesgruppens Joker- og Spar-kjedene for bare drøyt to år siden. Med Hussain-brødrene i spissen gjennomførte en rekke norskpakistanske kjøpmenn hurtige omprofileringer av butikkene sine og overtok en rekke nye lokaler. Med en oppsiktsvekkende rask ekspansjon til rundt 30 butikker ble den ferske kjeden en betydelig konkurrent for de mer etablerte, kvelds- og søndagsåpne kjedene på Østlandet.

En av de sentrale siktede som ble pågrepet i dag, Sajid Hussain (38,) har tidligere blitt knyttet til ulovlig bruk av utenlandske arbeidere i dagligvarebransjen. 

I 2001 ble han dømt til åtte måneders fengsel i Oslo tingrett, for å ha brukt seks arbeidere fra Nepal og Pakistan som oppholdt seg ulovlig i Norge. Den ulovlige arbeidskraften ble oppdaget under gjennomganger av det som den gang var Joker- og Spar-butikker.

38-åringens lillebror, Sajjad Hussain (37), ble pågrepet for tre uker siden og siktet for grov menneskehandel i forkant av storaksjonen som var under planlegging, fordi politiet fryktet at en utenlandsreise i realiteten var en flukt. Også 37-åringen, som er daglig leder og eier i franchiseselskapet Lime Minipris AS, er siktet for grov menneskehandel.

Etterforsket svarte millioner

I april avslørte Dagbladet at Sajjad Hussain var under etterforskning for store moms- og skatteunndragelser etter razziaer mot butikker han tidligere drev som Joker- og Spar-filialer i 2010, før Lime-profileringen startet. 

Skattekrim-enheten ved Skatt Øst mente da å ha avdekket millioner i svart omsetning ved Hussains tidligere butikker – og et privatforbruk med luksusbiler og eiendomskjøp som langt fra stemte med innrapporterte inntekter. Ifølge en siktelse fra Romerike politidistrikt tjente Hussain personlig i 2004-2009 rundt 8,1 millioner kroner mer enn han hadde oppgitt i selvangivelsen.

Påtalemyndighetene ba derfor om store heftelser i forretningsmannens leiligheter og kjøretøy i Oslo. Da Dagbladet intervjuet Hussain i vår, uttalte han at hele siktelsen var feil og at nye gjennomganger av bilagene ville oppklare dette.

Ett element i skattesaken var beregninger fra Skattekrim som indikerte at Hussain fram mot 2010 må ha hatt uregistrerte ansatte for å kunne ha drift i hele åpningstiden. Hussain hevdet granskerne ikke hadde tatt høyde for at han selv skal ha jobbet 14-18 timer daglig.

Det var i ettermiddag ikke klart hvordan Sajid Hussain eller de andre 17 pågrepne personene stiller seg til de nye siktelsene. Sajjad Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, har tidligere uttalt til Dagbladet at klienten mener siktelsen i realiteten dreier seg om uenigheter om lønn.

Tuesday, September 9th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments