Bruker superfly i jakten på IS-krigerne

(Dagbladet): Den britiske forsvarsministeren Michael Fallon letter nå på sløret om hvordan landet jakter på IS i Irak.

Den islamske staten (IS) – som terrorgruppa ISIL nå kaller seg – har de siste dagene gjennomført en rekke groteske massakrer på sivile både i Irak og Syria. USA har gjennomført flere bombeangrep mot IS og delt ut nødhjelp til sivile kurdere, og både USA og Storbritannia bistår kurdiske styrker med våpen.

Overfor Sky News bekrefter Fallon at Storbritannia benytter seg av sine mest avanserte overvåkningsfly i jakten på islamistene.

- Jeg kan bekrefte at vi benytter Rivet Joint, vårt sist anskaffede overvåkningsfly og Nimrods etterfølger, til å skaffe oss et bedre bilde, mer informasjon og bedre analyser av hva som skjer på bakken [i Irak]. Det vil hjelpe den irakiske regjeringen, de kurdiske styrkene og amerikanerne, uttalte den britiske forsvarsministeren under et besøk på en militærbase på Kypros.

Samler informasjon

RC-135V/W Rivet Joint, som er flyets fulle navn, er et svært effektivt verktøy for å skaffe informasjon fra bak fiendens linjer. Flykroppen er en tungt modifisert versjon av C-135 – som igjen er den militære versjonen av Boeing 707.

En rekke sensorer og svært avansert sambandsutstyr er montert på flyet, noe som gir flyet evnen til å samle inn elektromagnetiske signaler – og sende informasjon hjem i sanntid.

Storbritannia mottok sine tre første Rivet Joint i fjor. Det britiske luftforsvaret framhevet da flyets dokumenterte resultater – tidligere varianter av flyet er blitt brukt av USA i årtier, og skrøt av hvordan flyet kan samle etterretningsopplysninger, drive overvåkning og analysere store mengder data svært effektivt.

En rekke flyvninger

De britiske Rivet Joint-flyene har gjennomført en rekke flyvninger over IS-kontrollerte områder i Irak de siste ukene.

Så sammenstiller de informasjonen fra Rivet Joint med den fra andre kilder, blant annet britenes egne jagerfly, og skaffer seg på denne måten informasjon om hvor IS-styrkene oppholder seg, hvor det er sivile som er i fare, hvor IS beveger seg og hva slags operasjoner islamistene gjennomfører.

Overvåkningsopplysningene har imidlertid ikke kunnet redde livet til over 1000 uskyldige som er blitt drept av IS de siste dagene.

Sunday, August 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments