Bruker denne i ubåt-jakten: – Man får absolutt ikke lov til å røre den

(Dagbladet): Det svenske forsvaret har satt inn alle tilgjengelige midler i jakten på det som antas å være en russisk ubåt i Stockholms skjærgård.

Ubåtalarmen gikk for fullt på fredag, og siden har forsvaret søkt med skip, helikopter og militært personell.

Lørdag avslørte Svenska Dagbladet at svenske myndigheter plukket opp en nødsamtale fra ubåten. Det skal ha vært radiokontakt mellom ubåten og en sender som svenske myndigheter mener befinner seg i den russiske eksklaven Kaliningrad.

Sonar

Pressekontakt Therese Fagerstedt i det svenske forsvaret forteller at det er en av forsvarets egne sonarbøyer som vises på bildet.

- Det er en sonarbøye som lytter under vannet, man får absolutt ikke lov til å røre den. Om man kommer inntil den ødelegger man for oss, sier Fagerstedt til Expressen.

Sonarbøyer består av en sonarmottaker som er fastmontert på en flytende bøye, som holder seg over vannet. Sonarbøyen droppes som regel med fallskjerm fra fly, helikopter eller båter, og er ofte brukt i antiubåtkrigføring.

- Man hører mye

Fagerstedt forteller at forsvaret ikke kan gi noen opplysninger om hvor mange bøyer de har utplassert, eller hvor lenge de har vært der. Hun forteller likevel at de har plukket opp mye informasjon.

- Man hører veldig mye med disse bøyene, men jeg kan ikke gå inn på hva vi har hørt, sier Fagerstedt til Expressen, som heller ikke vil si om de har hørt noe av interesse.

- Det kan jeg ikke kommentere. Det er svært lite vi kan kommentere under en pågående operasjon, sier hun videre.

Søker dag og natt

Mandag fortsetter søket for fullt.

- Operasjonen fortsetter dag som natt med uforminsket styrke. Vi leter fra både land og vann, sier Dag Enander, kommunikasjonsrådgiver i Det svenske forsvaret, til Svenska Dagbladet.


Det er ikke første gang at svenskene har satt i gang ubåtsøk i deres farvann. Etter episoder under den kalde krigen ble det på begynnelsen av 80-tallet besluttet at man skulle gå til anskaffelse av sonarbøyer.

For 33 år siden oppdaget fiskere utenfor Karlskrona den sovjetiske ubåten U137, som hadde gått på grunn. Hendelsen utløste en sikkerhetskrise mellom Sverige og Sovjetunionen.

Monday, October 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments