Brasil videre i fotball-VM etter NERVEkonk

Brasil – Chile 1-1 (1-1) (3-2 på straffer):

BELO HORIZONTE (Dagbladet): Hjemmefansen utenfor Estadio Mineirao var usedvanlig høyt oppe før dagens åttedelsfinale mot Chile.

Og det viste historien at de hadde all mulig grunn til: Før dagens kamp sto Brasil med flere VM-finaler (6) enn Chile sto med kamper i knockout-runden (5).

Det betydde imidlertid lite i ettermiddag, lokal tid.

Oppgjøret ble nemlig et fotballdrama av de sjeldne, i en rotete, lite velspilt og ikke minst enormt fartsfull kamp i Belo Horizonte.

Det var som om begge lagene gikk inn for å gi det vanvittig høylytte publikummet på tribunen, og ikke minst millionene foran TV-skjermene, maks valuta for pengene.

Straffesparkkonkurranse

Og etter at de to sør-amerikanske rivalene hadde stanget mot hverandre i 120 minutter, kom selvsagt det uungåelige, selv om Chile nesten stjal seieren med et tverliggerskudd på tampen:

Den smertefulle straffesparkkonkurransen.

Og med et utrolig engasjert hjemmepublikum i ryggen, ble det Brasil som strakk det lengste strået.

Både Hulk og Willian bommet for brasilianerne, men Chile-gutta var enda dårligere fra ellevemeteren:

Verken Pinilla, Aranguiz eller Jara klarte å score, og dermed ble Brasil-keeper Julio Cesar den store helten.

Veteranen reddet glimrende straffene fra Pinilla og Aranguiz, mens Jara – som hadde scoret selvmål tidligere i matchen, satte den siste, avgjørende straffen i stanga.

Dermed slapp de gulkledde på tribunen en uendelig lettelse løs, etter nesten tre timer med fotballdrama.

- Denne kampen viser at om du har en drøm, så skal du gå etter den og aldri gi opp, sa veterankeeper Cesar, som dedikerte seieren til 200 millioner brasilianere.

Rett i angrep

Lenge før det kom Marcelo til den første halvsjansen for brasilianerne. Venstrebacken dro av en mann og dunket til fra 20 meter i etterkant av en mislykket corner, men kula gikk en meter utenfor stanga til Claudio Bravo i Chile-buret.

Chilenerne prøvde å sette fart, men virket preget av stundens alvor innledningsvis. Isteden var det brassene som viste de første tegnene på noe stort.

Først gikk Hulk overende i straffefeltet etter å ha dratt seg gjennom på egenhånd. Hjemmefansen var overbeviste om at de skulle ha straffe, men dommer Howard Webb vinket spillet videre, noe reprisen viste at han gjorde rett i.

Like etter vant Luis Gustavo et frispark i farlig posisjon på siden av boksen, men innlegget fra Neymar gikk rett i klypene på Bravo.

Fortjent ledelse

Tendensen var uansett tydelig: Brasil hadde noe på gang.

Og derfor kom det ikke akkurat som en bombe da en Gonzalo Jara satte ballen i eget nett etter press fra David Luiz på et innlegg fra venstre.

På 1-0 etter et snaut kvarter så imidlertid brasilianerne hakket mer fornøyde ut enn da det var målløst, og det gjorde at de rødkledde klarte å få i gang spillet sitt.

Både Arturo Vidal og Alexis Sanchez hadde vist muskler da chilenerne plutselig fikk hjelp av en brasiliansk megatabbe på et innkast etter en drøy halvtime.

Sanchez fikk ballen fra Eduardo Vargas i feltet, takket for gavepakka og styrte den langs bakken i Julio Cesars lengste hjørne. Dermed var man like langt i Belo Horizonte.

Brasil våknet på nytt

Utlikningen fikk imidlertid Brasil – og spesielt Neymar – til å våkne igjen. Superstjerna skapte først et par halvsjanser på egenhånd, før han headet centimetre utenfor etter at ballen touchet borti Chiles Francisco Silva.

Like etter var det Fred som kom til en stor sjanse på en retur, men Brasils nummer ni blåste kula høyt over fra god posisjon.

Og slik fortsatte det: Mot slutten av første omgang skapte Brasil flere muligheter etter å ha vunnet ballen høyt i banen. Dani Alves klemte til fra distanse, men Bravo fikk dyttet over til en corner det ikke ble noe ut av.

Den største sjansen på tampen av omgangen var det imidlertid de røde som sto for:

Luis Gustavo mistet ballen til en chilener etter et håpløst utspill fra Julio Cesar, men keeperen gjorde det godt igjen med en glimrende redning da Brasil trengte det som mest.

Godt skuddforsøk

Brasil så umiddelbart farligst ut etter sidebyttet. Drøyt tre minutter var spilt da Fernandinho klemte til fra distanse, men skuddet fra Manchester City-stjerna gikk en drøy meter til side for mål.

Like etter kom situasjonen en hel fotballverden ville snakket om i kveld om ikke Brasil hadde tatt seg videre:

Hulk tok ned en glimrende lang ball dypt inne i Chiles boks, før han styrte plastkula i Bravos lengste hjørne.

Howard Webb var imidlertid ikke i tvil: Brasils nummer sju brukte handa da han tok ned ballen. Dermed annullerte engelskmannen scoringen, til enormt raseri på tribunen.

TV-bildene viste at engelskmannen hadde en svært vanskelig oppgave da han skulle vurdere om det var hands eller ikke.

Etter den annullerte scoringen var det litt som om lagene begynte å tenke på hva de kunne tape istedenfor hva de kunne vinne.

Det som hadde vært nærmest et kaos av en fotballkamp den første timen, roet seg noen hakk ned, og kampen ble mer og mer nervøs, jo nærmere klokka tikket 90 minutter.

Samtidig kom Jo inn for en ekstremt svak Fred på den brasilianske spissplassen. Noen minutter seinere kom Ramires inn for Fernandinho.

Sluttspurt

Neymar ble svært godt pakket inn av Chiles gode stoppere etter pause, men etter 80 minutter kom han til en brukbar mulighet, men headingen fra fin posisjon i boksen gikk rett på keeper Bravo.

Det markerte starten på en aldri så liten sluttspurt for de gulkledde.

Bare to minutter seinere dro Hulk av en mann i boksen og skjøt fra god posisjon, men Bravo hadde ikke spesielt store problemer med å bokse unna.

Dermed gikk kampen til spilleforlengelse i varmen i Belo Horizonte.

Brasil var et lite hakk bedre enn Chile i den første ekstraomgangen, men til tross for flere nestenmuligheter, klarte ikke hjemmelaget å skape de helt store sjansene på Bravo.

Straffekonk

Før andre ekstraomgang kom Willian inn for Chelsea-kompis Oscar i den offensive midtbanerollen. Driblefanten klarte imidlertid ikke utrette stort.

Isteden var det Chile som var nærmest seieren, da Mauricio Pinilla klinket ballen i tverrligger 18 sekunder før full tid.

Dermed ble det altså straffesparkkonkurranse, etter at Chile hadde gjort en helt utmerket jobb med å drøye tiden mot slutten.

Jara (Chile): Bom, stang ut.

Brasil vant dermed straffekonkurransen 3-2.

• Brasil møter dermed vinneren av kveldens åttedelsfinale mellom Colombia og Uruguay i kvartfinalen 4. juli.