Brasil ble ydmyket nok en gang da dommeren ga Nederland hjelp

Brasil – Nederland 0-3 (0-2):

OSLO/RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Mange ser på bronsefinalen i fotball-VM som et antiklimaks, men 2014-versjonen leverte i kveld en morsom og åpen kamp i Brasilia – akkurat slik den pleier å være.

Luis Felipe Scolari og Brasil hadde ubeskrivelig mye å revansjere etter 1-7-tapet for Tyskland i semifinalen, mens Nederland hadde planer om å ødelegge den brasilianske comeback-festen.

Og det gjorde de, godt hjulpet av den algeriske dommeren Djamel Haimoudi.

Det skal sies at Brasil kanskje aldri hadde maktet å vinne i kveld, selv med dommeren på sin side, men det at flere nøkkelavgjørelser gikk i mot hjemmelaget, hjalp ikke:

• Nederland skulle ikke hatt straffe etter halvannet minutt (men Thiago Silva burde vært utvist).

• Nederlands 2-0-mål skulle vært annullert for offside.

• Oscar skulle hatt straffe på stillingen 0-2 halvveis i 2. omgang.

Dommertabbe

Kaptein Thiago Silva var tilbake Brasils startellever etter at han var suspendert i semifinalen, men Brasils defensive problemer fra Tyskland-tapet fortsatte umiddelbart i bronsefinalen.

Bare halvannet minutt var spilt da Robin van Persie slo Arjen Robben gjennom med et perfekt timet stikker. Thiago Silva ble hengende på etterskudd, og så ingen annen utvei enn å rive Robben i bakken rett utenfor sekstenmeterstreken.

Reprisen viste at Silva skulle vært utvist, siden han fratok van Persie en åpenbar scoringsmulighet, mens Nederland skulle vært tildelt et frispark.

Isteden gikk alt i ball for dommer Djamel Haimoudi. Fløyteblåseren pekte på straffemerket, før han ga Silva det gule kortet.

Van Persie var som vanlig sikker fra straffemerket, og Brasil lå altså under etter bare tre minutters spill.

Offsidescoring

Brasils forsvarsrekke befant seg nærmest i en konstant tilstand av oppløsning. Midtstopperne Silva og David Luiz var sjelden riktig plassert, og backene – Maicon og Maxwell – var ikke stort bedre.

Det uungåelige 2-0-målet kom etter 18 minutter: Jonathan de Guzman – som skulle vært vært avblåst for offside – slo inn fra høyre.

David Luiz headet unna, men ballen havnet rett i beina på Daley Blind, som brukte to touch før han dunket den opp i nettaket fra rundt ti meters hold.

Brasil tok over banespillet etter 0-2-goalen, men slet med å skape de store farlighetene på Nederland-keeper Jasper Cillessen.

Etter en drøy halvtime fikk brasilianerne frispark på hjørnet av sekstenmeteren, da Georginio Wijnaldum felte Maicon, men ingen gulkledde nådde opp på frisparket fra Oscar.

Brasiliansk overtak

Bare noen få minutter etterpå slo Oscar et nytt frispark fra høyre, og denne gangen kom Brasil enda nærmere. Både Luis Gustavo, Paulinho og David Luiz var nær ved å få en fot på ballen i feltet, men ingen av dem nådde fram.

Brasil fortsatte med et slags overtak etter pause, selv om de ble buet av banen etter de første 45 minuttene. Det skulle imidlertid gå nesten et kvarter før de så truende ut offensivt. Skuddet fra Ramires fra 17 meter gikk imidlertid til side for mål.

Brasil ropte på straffe da det kunne se ut som om Ron Vlaar var borti ballen med handa i straffefeltet etter en drøy times spill, men dommer Haimoudi gjorde sannsynligvis rett da han vinket spillet videre.

Halvveis i 2. omgang begikk imidlertid dommeren sin tredje store tabbe for kvelden, da Oscar gikk overende i straffefeltet.

Klar straffe

Chelsea-mannen dyttet ballen rutinert foran seg, og inn fra siden kom Daley Blind i stor fart, og traff Oscar rett under kneet.

Dommer Haimoudi valgte å gi Oscar gult kort for filming, noe som virket enda mer absurd da Blind måtte byttes ut fordi han skadet seg i sammenstøtet.

Brasil fortsatte med et visst overtakt den siste halvdelen av 2. omgang, men manglet brodd og det siste lille for å finne veien til det forløsende reduseringsmålet.

Nederland-gutta virket slitne etter pause, men forsvarte seg godt, og satte like gjerne inn 3-0 på overtid.

Georginio Wijnaldum avsluttet glimrende fra kort hold etter forarbeid av Robben og innbytter Daryl Janmaat.

Nederland er dermed verdens tredje beste landslag i 2014.

• Finalen spilles i morgen klokka 21, og sendes på NRK1.