Brannfakkel fra fredsprisvinner Satyarthi: Ikke gi penger til tiggere

NEW DEHLI/OSLO (Dagbladet): I 34 år har indiske Kailash Satyarthi frigitt barn fra barnearbeid og slaveri. Flere tusen av de frigitte barna var gatetiggere, organisert av kriminelle gjenger.

- I India og andre utviklingsland vet vi at tigging er organisert kriminalitet. Barna blir kidnappet fra hjemstedet og bragt til byer. Noen av barna får kuttet av lemmer for å få mer sympati sånn at folk gir dem penger. Derfor må ikke folk gi penger til barn som tigger, sier Satyarthi til Dagbladet.

- Under overflaten
Satyarthi og hans sønn, advokaten Bhuwan Ribhu, arbeider i tospann for å ta bakmennene for tiggerbander i India og flere andre land i verden. Ribhu har fått endret en rekke av Indias lover, til fordel for Indias mange barneslaver. Han og faren har ikke oversikt over tiggersituasjonen i Norge, men mener at nordmenn bør tenke seg om to ganger før de gir penger til tiggere.

- Det er veldig viktig å se under overflaten når det gjelder tigging. Du ser en person som er i nød, men det er viktig å identifisere forskjellen mellom behov og grådighet. De du ser på gata er folk i nød, men det er ofte organiserte kriminelle som står bak, sier advokatsønnen Ribhu.

Kripos antar at noe av tiggingen som foregår i Norge er kriminelt organisert, og at det er lite som tyder på at de kriminelle nettverkene vil redusere virksomheten sin i Norge.

- Gjennom flere år har organiserte kriminelle nettverk vist evne og vilje til å profittere på egne landsmenns sårbare situasjon. Det er få formelle hindre for å transportere rumenske borgere til Norge i den hensikt å utnytte dem, sier rådgiver Axel Wilhelm Due i kommunikasjonsseksjonen til Dagbladet.

- Gjeldsslaveri
Både Kripos og Kirkens bymisjon bekrefter overfor Dagbladet at det ved noen anledninger er påvist at deler av tiggingen i Norge har vært organisert.

- Dette er en ny og voksende type av gjeldsslaveri, og må kunne kalles slaveri. Norske myndigheter og politi må etterforske hvem som står bak tiggingen. Hvis de tjener penger på organiseringen, må de stoppes, sier Ribhu.

- Hva bør nordmenn gjøre når tiggere ber om penger?

- De bør spørre personene om hvorfor de ikke jobber. Norge er et mulighetenes land som har tatt imot mennesker fra hele verden. Folk har slått seg ned, de har jobbet hardt og lært seg språket. Derfor er det viktig å oppfordre tiggerne om å gjøre det samme. Hvis ikke vil de fortsette å leve av tigging for alltid. Samtidig vil tallet tiggere øke når folk forstår at de kan komme hit og leve uten å gjøre noe, sier advokat Ribhu.

Penger fra lånehaier
Det er lite norsk forskning om utenlandske tiggere i Norge. NOVA-forsker Ada Engebrigtsen er den som har gjort grundigst undersøkelser.

- Det kan være at det forekommer utnytting av tiggere, men det er ikke dokumentert som utbredt fenomen, sier Nova-forsker Engebrigtsen.

Så vidt Kirkens bymisjon kjenner til kjøper noen av de som reiser til Norge reisen på krita, eller med penger de låner i Romania. Kirkens bymisjon beskriver noen av lånegiverne som lånehaier. For å betjene gjelden med en gang, må mange tigge.

- De som står bak organisingen må etterforskes og stoppes. De tar lys og frihet bort fra mennesker som fortjener mer, så grundige undersøkelser må gjøres for å få bukt med den organiserte kriminaliteten tigging ofte er, sier Ribhu.

• Se også video med fredsprisvinner Satyarthi om tigging på dbtv.no.

Saturday, December 13th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments