Boko Haram-leder meldt drept «minst tre ganger»

(Dagbladet): En av de 219 skolejentene som i mai ble kidnappet av den nigerianske ekstremistgruppa Boko Haram, ble torsdag denne uka funnet vandrende i en liten landsby i Mubi i delstaten Adamawa, nordøst i Nigeria.

- De vil drepe meg

Den lokale pastoren Enoch Mark sier til nyhetsbyrået AP at den frigitte kvinnen, som er 20 år gammel og datter av en snekker, virker svært traumatisert.

Den første natta i frihet bar preg av voldsomme mareritt:

- De vil drepe meg. De vil drepe meg, skal kvinnen ha ropt, ifølge pastoren.

I alt ble 276 jenter og kvinner kidnappet av Boko Haram den 15. april i år. Nesten 60 av jentene klarte å rømme i løpet av
det første døgnet – men siden har 219 gjenværende jenter blitt holdt fanget av gruppa.

Tvil om lederens død

I en propegandavideo har mannen som framstår som gruppas leder; Abubakar Shekau både tatt på seg ansvaret – og skrytt av kidnappingen.

- Jeg bortførte jentene. Jeg vil selge dem på markedet for Allah, sier det som antas å være Abubakar Shekau i videoen.

Onsdag denne uka uttalte det nigerianske forsvarsdepartementet at Shekau var død. Det er det imidlertid flere som tviler på at stemmer.

Meldt død tre ganger

- De nigerianske militæret har flere ganger annonsert at lederen for Boko Haram er død, men hver eneste gang har det vist seg å ikke stemme, uttalte en kilde i det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mer enn tre ganger tidligere er nemlig Shekaus død blitt annonsert, skriver Reuters.

Nigerianske myndigheter trodde blant annet at Shekau ble tatt av dage i 2009 under stridigheter mellom nigerianske sikkerhetsstyrker og militante i Boko Haram, men i juli 2010 dukket han opp i en video der han antok lederskapet i gruppa.

Dobbeltgjenger

Han ble også antatt drept for et år siden – men også da dukket han opp i en video der han kom med trusler mot myndighetene, skriver Reuters.

- Først leste jeg at Shekaus dobbeltgjenger var blitt drept. Så leste jeg at det faktisk var Shekau som var drept. Jeg legger liten vekt på disse meldingene før det kan bevises ytterligere, sier kilden i USAs utenriksdepartement til AFP. 

Boko Haram betyr «vestlig utdanning er synd». Terrorgruppa har hovedkvarter i byen Maiduguri i delstaten Borno. Militsens mål er å innføre Sharia-lovene i hele Nigeria, og gruppen har vært i konflikt med regjeringen og kristne helt siden begynnelsen av 1950-årene. Gruppa ble grunnlagt av Muhammad Yusuf.

Lokalbefolkningen kaller ofte gruppas medlemmer for «talibanere».

Saturday, September 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments