Blokkerer Google i Kina, lar ikke folk lese om massakren

(Dagbladet): Mens den vestlige verden forbereder seg på markeringen av 25-årsdagen for massakren på Tiananmen-plassen 4. juni, blokkerer myndighetene i Kina Google, slik at kineserne ikke skal lese om den brutale våren i Kina.

- Dette er uten tvil det største angrepet på Google noen sinne i Kina, sier en av hodene bak Greatfire.org, som avdekker sensur av nettsider i det lukkede landet.

Unntakstilstand

Det er ikke første gang kinesiske myndigheter sensurerer hva innbyggerne får lese, men ifølge New York Times har ikke folk nå bare mistet tilgangen til søkemotoren – men også tilgangen til e-post, kalender og oversetting via Google.

Demonstrasjonen og massakren på Den himmelske freds plass i 1989 er så godt som tiet ihjel i landet.

Som Dagbladet skrev mandag, kjenner kinesere flest heller ikke til «Tank man», «Den ukjente rebell»: den ensomme, anonyme mannen som med en handlepose i hver hånd sto opp mot den kinesiske hærens flere titalls panservogner.

Etter over en måned med demonstrasjoner, gikk hæren natt til 4. juni 1989 til aksjon mot demonstrantene – med tungt militært utstyr. Det ble det innført unntakstilstand.

Hæren skulle knuse demokratibevegelsen – og «ryddet» Den himmelske freds plass for demonstranter. Hundrevis ble drept.

Vestlige medier dekket saken opp og ned, men folk flest i Kina vet ikke hva som skjedde mens demonstrasjonene pågikk, eller hvordan hundrevis ble drept.

For hvert år som har gått siden den skjebnesvangre dagen har myndighetene i Kina gjort det vanskeligere og vanskeligere for innbyggerne i landet å snakke om det som skjedde.

«25 years ago»

Allerede for to uker siden begynte en av Kinas største sosiale medier, Sina Weibo, å nekte folk å søke på «Tiananmen» og «25 years ago».

- Folk tror det er et problem med Google på dataen deres, men det er sensur, sier Charlie Smith i nettsiden GreatFire, som rapporterer om sensur i Kina, ifølge South China Morning News.

- Det eneste man kan sammenligne (dagens) sensur av Google med, er da kinesiske myndigheter først begynte å blokkere nettsider på 90-tallet, sier lederen av nettsida.

Den siste tida er det også kommet fram at alle som i Kina bruker tallene 4 og 6 i kombinasjon – datoen for massakren – på nettet den dag i dag, risikerer å bli sensurert.

Tuesday, June 3rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments