- Blir verdens vakreste seddel

Tirsdag denne uka offentliggjorde Norges Bank hvilke motiver som skal brukes som utgangspunkt for landets nye seddelserie. To innleverte forslag får være med videre: Sedlenes forside blir laget av The Metric System og illustratør Terje Tønnesen og designer Christian Schnitler. Baksidene blir levert av Snøhetta Design.

- Kunstneriske kroner

Det nye designet hylles nå av internasjonale medier:

«Kall det nok en grunn til å være takknemlig for at Norge aldri sluttet seg til Euroen; kall det for kunstneriske kroner. Uansett er Norges nye sedler, som ble offentliggjort denne uka, bokstavelig talt et kunstverk», skriver The Atlantic.

CNN ligger ikke langt bak, med saken som har tittelen «Norges nye sedler er kunst»: «Se for deg at din 100-dollar seddel ser ut som en brennende soloppgang over nordatlanteren. Norge ønsker at denne visjonen skal bli virkelighet», skriver journalisten som fortsetter å skryte: «I begynnelsen av 2017 vil de visuelt vakre sedlene bli en av utfordrerne til å bli blant verdens vakreste kontanter».

Også abcNEWS heier på de nye sedlene: «Når du er et europeisk land som ikke er med i EU, kan du like godt skape en fantastisk valuta». Britiske The Telegraph melder at Norge «avduker utrolig kunstnerisk design på sine nye sedler».

- Ærefullt oppdrag

Are Kleivan i norske The Metric System Design Studio er en av designerne bak det som blir forsida på landets framtidige sedler. Han har fått med seg noe av det internasjonale skrytet.

- Det er store ord som brukes der, ja. Det er jo artig og fint og vi er veldig glad for at vi nå får det ærefulle oppdraget med å videreutvikle sedlene. Arbeidet med å samstille vårt og Snøhettas forslag begynner denne uka, sier Are Kleivan til Dagbladet.

Ifølge Benjamin Starr i Visual News, bør ikke seddel-forslagene endres for mye: «Forhåpentlig blir de ikke endret mye – jeg synes de er spesielt kule», skriver han.

- Vanner ut konseptet

Både Metric System og Snøhetta hadde laget egne for- og baksider til sedlene. Nå brukes Metric Systems’ forside, mens Snøhetta får baksida.

- Selv om dette på en måte vanner ut konseptet vårt, så forstår vi begrunnelsen til Norges Bank med at de ønsker en blanding av noe tradisjonelt og mer moderne. Dette blir bra, sier Kleivan.

Design-byrået han jobber i, startet opp i 2009. Siden offentliggjøringen av de nye sedlene, har nettsida til The Metric System merket stor pågang av klikkere. Nå har byrået akkurat doblet staben.

- Så det passet fint med oppdraget nå, sier Kleivan. 

Friday, October 10th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments