- Ble varslet omSp-kupp

(Dagbladet): Nå kan Dagbladet avsløre at generalsekretæren i Senterpartiet, Knut M. Olsen – lenge før partileder Liv Signe Navarsete kastet kortene – ble varslet om et påstått kuppforsøk knyttet til Sps 1. nestleder, Ola Borten Moe.

Kuppanklagen går ut på at fylkesleder Per Inge Bjerknes i Østfold høsten 2012 skal ha blitt oppringt av fylkeslederen i Oppland, Ivar Odnes – og at Odnes da skal ha sondert etter støtte for å kaste partileder Liv Signe Navarsete til fordel for nestlederen fra Trøndelag.

Etter det Dagbladet får opplyst, ble generalsekretæren opplyst om at samtalen fant sted like før den såkalte Dyrøy-saken sprakk i media – og at Odnes eksplisitt skal ha sagt at sonderingen var godkjent av Borten Moe.

Odnes bekrefter at han tok noen telefoner til fylkesledere, men sier at dette skjedde etter at Dyrøy-saken ble kjent i mediene, og avviser kuppåstandene.

- Nei, dette er totalt feil, sier han til Dagbladet.

Presset Navarsete

Dagbladet er kjent med at fylkesleder Per Inge Bjerknes varslet generalsekretæren om telefonsamtalen en stund i etterkant. Verken Bjerknes eller Olsen ønsker imidlertid å kommentere saken.

Den såkalte Dyrøy-saken sprakk for fullt 12. oktober 2012, i VG og Dagens Næringsliv. Navarsete skal tre uker tidligere åpenlyst ha skjelt ut daværende leder av Senterungdommen Sandra Borch, foran medlemmer av ungdomspartiet.

Navarsete måtte utføre en pinlig kanossagang før saken ble lagt død. Foranledningen for Navarsetes oppgjør med Borch, var sistnevntes intervju med Aftenposten samme dag, der hun sa hun vil ha Borten Moe som partileder «når Navarsete trekker seg».

Navarsete skal ha opplevd dette som nok et angrep på henne som Sp-leder.

Da Dyrøy-saken ble kjent, sto Odnes, leder for partiets største fylkeslag, i spissen for å rette kritikk mot Navarsete.

Overfor VG utelukket han ikke at episoden kom til å få konsekvenser for partilederen.

- Dette er trist

I deler av Senterpartiet er hendelsen i ettertid blitt sett nettopp som et velregissert angrep på partilederen — og enkelte Navarsete-tilhengere mener at telefonsamtalen Dagbladet omtaler i dag, avslører at Borten Moe sto bak.

Andre igjen peker på at Borten Moe før Dyrøy-saken ble kjent, hadde annonsert at han ikke ville stille til gjenvalg som stortingsrepresentant, og at det derfor virker usannsynlig at han skulle søke støtte for å overta Sp-tronen da.

– Dette er trist, og faller på sin egen urimelighet. Dagen før hendelsen på Dyrøy offentliggjorde jeg beslutningen om ikke å ta gjenvalg til Stortinget. Nå bør anonyme konspirasjonsteorier ligge. Partiet trenger en sindig og redelig prosess. Sammen skal vi rette oppmerksomhet mot viktige politiske saker for Senterpartiet, sier Ola Borten Moe til Dagbladet.

Odnes avviser påstandene

Også Odnes avviser kupp-påstandene.

- Nei, dette er totalt feil. Og det å drive med den slags spekulasjoner nå blir helt feil. Fokuset framover må være mot ekstraordinært landsmøte, og valgkomiteen på få tid til å gjøre jobben og få ro, sier Ivar Odnes, fylkesleder i Oppland.

Odnes bekrefter at han tok noen telefoner til fylkesledere, men sier at dette skjedde etter at Dyrøy-saken ble kjent i media.

Oppland-lederen avviser at han skal ha sondert etter støtte til Ola Borten Moe som partileder, og sier Borten Moe ikke var et tema.

Samtalene dreide seg ifølge Odnes om partiledelsens håndtering av «Sandra Borch-saken».

Odnes sier han ikke husker hvem eller hvor mange fylkesledere han ringte.

– Vi snakket om hvordan partiledelsen skulle håndtere dette. Og håndteringen vi snakket om, gikk på at saken måtte legges død så fort som mulig, sier Odnes.

Friday, January 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments