Ble forsøkt voldtatt, og tok livet av gjerningsmannen. Nå er hun henrettet

(Dagbladet): Reyhaneh Jabbari (26) innrømmet å ha drept den tidligere etterretnings-arbeideren Abdolali Sarbandi i Iran i 2007.

Hun hevdet hun handlet i selvforsvar.

Etter sju år i fengsel, er hun nå henrettet av iranske myndigheter.

Morens siste møte

 Hundrevis av mennesker møtte opp utenfor fengselet der Jabbari til slutt tok sine siste åndedrag tidlig lørdag morgen, i Karaj like utenfor Tehran i Iran, ifølge International Business Times.

Jabbaris mor, Shole Pakravan, var informert om at datteren skulle bli tatt livet av, og var i fengselet i omlag en time dagen før henrettelsen, skriver BBC.

Amnesty har i lang tid aksjonert for å få løslatt kvinnen, og har kritisert måten Jabbari ble behandlet på.

«Verken under arrestasjonen, eller avhørene som fulgte, fikk Reyhaneh hjelp av advokat», skrev de i april i år

«Som hevn for deres tap»

Jabbari ble dømt til døden etter den iranske loven om qesas, ifølge Amnesty. Dommen ble anket men opprettholdt av Høyesterett samme år. 

«Qesas er et prinsipp under det islamske sharia-lovverket, som tillater de pårørende etter et drap å be om at gjerningsmannen henrettes som hevn for deres eget tap», skriver menneskerettighetsorganisasjonen.

Det spekuleres i om domstolens avgjørelse kan ha noe med at den angivelige voldtektsmannens tilknytning til landets etterretningstjeneste.

Kvinnen skal ha forklart at knivstakk Sarbandi én gang i ryggen, men hevdet det var en annen person i huset som tok livet av mannen, ifølge BBC.

Til tross for kvinnens opplysninger, ble informasjonen aldri ettergått, ifølge Al Jazeera.

- Nåde

- Bare når hun viser sine sanne intensjoner, når hun forteller sannheten om sin medskyldighet og hva som faktisk skjedde, kan vi gi henne nåde, sa Sarbandis sønn i april.

Omlag 250 mennesker har blitt henrettet i Iran i år, ifølge FN. Det skriver BBC.

Saturday, October 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments