Bildet som dokumenterte familievold i USA, er et av årets beste pressefoto

Et bilde av afrikanske flyktninger på stranda i Djibouti er kåret til årets beste pressefoto. Bildet er tatt av amerikanske John Stanmeyer.

På bildet vises flyktningene mens de holder mobiltelefoner opp mot himmelen for å få signal.

Bildet skiller seg ut, mener Susan Linfield i World Press Photo-juryen.

- Så mange bilder av flyktninger viser dem skitne og ynkelige. Men dette bildet er så romantisk, så verdig, sier hun.

Fotografiet er tatt på stranda i Djibouti by, et vanlig stoppested for flyktninger som er på vei til Europa og Midtøsten fra land som Somalia, Etiopia og Eritrea. Fotografen, John Stanmeyer, arbeider for fotobyrået VII.

Bildene av Shane (31) som tar kvelertak og kaster den 19-årige kjæresten Maggie rundt i rommet, mens den to år gamle datteren hennes ser på, har tidligere rystet leserne av det amerikanske nyhetsmagasinet Times nettutgave.

Nå har et av bildene også fått førsteplass i kategorien «Contemporary Issues Stories»

- Dette er virkeligheten for mange kvinner, menn og barn over hele verden. Det er slik det er, og det er noe folk burde bli sinte for å se, har fotografen tidligere sagt til Dagbladet.

Lewkowicz’ billedreportasje hvor hun fulgte paret over flere måneder, skulle dokumentere hvor vanskelig det er å slippe ut fra fengsel og finne en plass i det åpne samfunnet.

Så tok virkeligheten overhånd.

En kveld på byen endte med en sjalusi-krangel.  Tilbake i leiligheten som paret lånte av en venn, gikk den fra før hardt kriminelt belastede Shane fysisk til angrep på Maggie.

I basketaket greide Lewkowicz å fiske mobiltelefonen sin, som Shane hadde lånt, ut av lomma hans. Hun ga dem til en venn av paret som var til stede, og ba henne ringe politiet.

Så begynte Lewkowicz å fotografere.

- Jeg handlet automatisk. Først sikre at politiet kom, og så dokumentere det, sier hun til Dagbladet.

Bildene hun tok, er voldsomme. De viser en aggressiv, skrikende Shane, en redd og fortvilet Maggie – og hennes to år gamle datter Memphis. På et av bildene klynger Memphis seg til moren som blir mishandlet.

Det ender med at politiet kommer til stedet og rydder opp, mens Sara Lewkowicz fortsetter å ta bilder.

Se alle bildene i konkurransen.

(Dagbladet/NTB)

Friday, February 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments