Betina (27) hamret spanjolene i senk

• Norge-Spania 29-26 (16-16).

DEBRECEN: (Dagbladet): Her jubler Riegelhuth-søstrene etter at Norge slo Spania 29-26 i den første kampen i hovedrunden – etter en vanvittig thriller.

Nå er Norge så godt som klare for semifinale i Budapest neste helg – men først skal de møte Polen (mandag) og Ungarn (onsdag).

- Det var utrolig deilig å få satt det første skuddet, og så fikk jeg et par til ganske kjapt. Det var en arbeidsseier – utrolig gøy, fastslår Betina Riegelhuth overfor TV 2.

Fulgte hverandre

Spanjolene scoret kampens to første scoringer og viste at de hadde til hensikt å revansjere åpningstapet mot Norge fra VM i Serbia i fjor (20-22).

For Norge åpnet Veronica Kristiansen forrykende og satte sine to første avslutninger. Og slik fulgte lagene hverandre tett i førsteomgangen.

Se bare på disse stillingene:

5-5, 7-7, 9-9, 10-10, 11-11, 12-12, 13-13 – og 16-16 da Betina Riegelhuth hamret inn pauseresultatet på ellevilt vis i omgangens siste sekund.

32 mål på 30 min.

Etter hvert som Norge fikk satt forsvaret sitt, så kom også mulighetene på kontringer. Det ga Camilla Herrem tre kjappe fulltreffere på kontringer, slik at Norge holdt følge.

Linn-Kristin Riegelhuth Koren sendte Norge i ledelsen for første gang til 8-7 snaue 13 minutter ut i omgangen, men Spania svarte raskt til 9-8. Og slik bød dette oppgjøret på en ekstrem mål- og fartsfestfest.

I første omgang ble det scoret 32 mål på 30 minutter (!)

I likhet med Norge, så gikk Spania også inn i hovedrunden med fire poeng, og spanjolene viste tydelig at de fortjener det de har fått med seg.

Jorge Duenas’ lag framstår med et bredt arsenal av angrepsvarianter og er livsfarlige fra både distanse og ute på kantene.

Silje på 20 prosent

Silje Solberg vokste til en gigant utover i kampen mot Danmark torsdag, og Norges sisteskanse åpnet forsiktig også mot spanjolene.

Hennes første redning kom på stillingen 3-5 nesten åtte og et halvt minutt ut i kampen.

Men førsteomgangen hennes klarte ikke å leve opp til den vanvittige andreomgangen mot Danmark. Mot Spania reddet hun fire av 20 skudd den første halvtimen – en redningsprosent på 20 prosent.

Omgangens øyeblikk sto uansett Betina Riegelhuth for. Spanjolene misbrukte en mulighet til å gå opp i 17-15 sekunde før slutt, og da Riegelhuth fikk fatt i ballen var det tre-fire sekunder igjen.

Fra 10-11 meter hamret hun ballen i mål nede i venstre hjørne – i omgangens aller siste sekund.

Hennes tredje på tre forsøk i første omgang.

Rå Betina

Andre omgang startet like fartsfylt som førsteomgangen, og Camilla innledet scoringene på en herlig kontring.

Betina Riegelhuth fortsatte suksessen fra førsteomgang og scoret kjapt to til (en på straffe), og Norge fikk en luke på 20-17.

Spanjolene lot seg derimot ikke riste av og kom tilbake til 20-20. På stillingen 21-20 vartet Silje Solberg opp med en trippel-redning, og like etter løp Stine Bredal Oftedal Norge opp i 22-20 og ny luke.

Tre måls ledelse

Og Norge var i siget nå. Heidi Løke og Stine Bredal Oftedal sørget for 24-21, før den spanske treneren Jorge Duenas tok timeout. Men jentene hans var rystet. Camilla Herrem løp inn 25-21, og bakerst løftet Silje Solberg seg mange hakk fra førsteomgangen.

Men det siste, endelige rykket, satt langt inne. Spanjolene kom tilbake til 26-26 fire og et halvt minutt før slutt.

I sluttminuttene sto Betina Riegelhuth igjen fram som den store norske helten, og med sju scoringer så var det ikke rart at hun danset rundt med jentene etter kampen.

Og bakerst viste Silje Solberg i andre omgang at det fortsatt er mye bra keeperspill i henne.

Heldigvis.

Sjefen: – Laaangt igjen

- Det var en veldig bra håndballkamp. Vi spiller mot et veldig godt lag, oppsummerte landslagssjef Thorir Hergeirsson i seiersintervjuet med TV 2.

Han likte spesielt at Betina Riegelhuth for alvor meldte seg på:

- Det er veldig bra. Det er viktig for oss at vi får inn de som har spisskompetanse, og at vi klarer å få dem inn i situasjoner de kjenner igjen. Det begynner vi å bli gode på. Men det er laaangt igjen.

- De møtte veggen

Nora Mørk scoret Norges to siste. Da hun satte inn 28-26 et drøyt minutt før slutt, skjønte hun at det meste var i boks.

- Jeg skjønte det var spikeren i kista. Det var helt nydelig. Vi hadde fått beskjed om å løfte skuddene opp, heldigvis klarte jeg å holde hodet kaldt der og løfte den i hvert fall en gang. Da gikk den inn, gitt. Spania har gjort det bra fram til nå. Men så møtte de veggen, da, sier hun til TV 2.