Beinhard rød-blå front: De som har mot dem som ikke har

I fjor beklaget de seg med at de hadde arvet et rødgrønt budsjett — i år har de blåblå ansvaret for statsbudsjettet selv, i sitt aller første Høyre-Frp-budsjett. Nå har vi fått fasiten om hvordan Erna og Siv vil endre Norge.  

Solberg-regjeringen vil justere kursen betydelig fra da de rødgrønne styrte. Debatten om dette budsjettet kommer til i stor grad til å handle om den klassiske høyre-venstre-konflikten, rike mot fattige. Kritikken hagler nå for at budsjettet gir mest til de som har mest fra før.  

Erna Solberg og Siv Jensen mener at den rødgrønne regjeringen ikke gjorde nok for å forberede Norge på utfordringene som kommer, det at eldrebølgen vil treffe oss omtrent samtidig med at oljeinntektene faller. Nedturen i oljeindustrien merkes allerede, og regjeringen er bekymret.   

Satsinger på infrastruktur og kunnskap for å gjøre Norge mer konkurransedyktige, er noe mange kan slutte opp om. Men – regjeringen vil også gi det de kaller vekstfremmende skatteletter. De barberer formuesskatten med 4,1 milliarder kroner. Samlet kutter de skatter med 8,6 milliarder kroner, blant annet på inntekter. Ifølge Høyre og Frp ruster det næringslivet bedre.

Men opposisjonen påpeker at en stor del av skattekuttene går til de rikeste. Siv Jensen setter staten på slankekur, og pålegger dem effektivitetskrav som ligner hverdagen i privat sektor. Dette skal føre til innsparinger  — så det er å forvente at bevilgningene til offentlige etater blir lavere.  

Regjeringen sier de vil styrke arbeidslinja. Mange uføre vil få mindre penger å rutte med, dersom de ikke gjør mer for å aktivisere seg. Barnetillegget til de uføre kuttes. Det varsles flere nyheter i samme retning. Opposisjonen reagerer nå kraftig. Venstre og KrF er ikke fornøyde med at regjeringen ikke klarer å snu utviklingen med et økende antall fattige barn. De er ikke fornøyd med at bistandsprosenten ikke når én prosent. 

SV kaller det et målrettet angrep på de fattigste barna og viser til kuttet i barnetillegg til de uføre. Aps finanspolitiker, Marianne Marthinsen, kaller det et urettferdig budsjett, Sps Trygve Slagsvold Vedum kaller det et budsjett for de rike i Oslo vest. Debatten mellom NHO-leder Kristin Skogen Lund og Gerd Kristiansen er godt i gang.   

Erna Solberg og Siv Jensen kaller det omstilling og framtidsretting. Opposisjonen kaller det rasering og urettferdige kutt. Definisjonskrigen er i gang. Alt tyder på at regjeringen må myke seg opp i de kommende budsjettforhandlingene.

Wednesday, October 8th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments