- Barna er gisler for foreldrenes ambisjoner

(Dagbladet): En ny sesong av «Norske Talenter» har nettopp startet for sjette gang. I kveldens episode får vi se elleve år gamle Markus få drømmen sin knust, da han er én av dem som ikke kommer videre.

Talentkonkurransen er kjent for å ikke ha noen aldersgrense.

Det stiller spesialist i barnepsykologi, og leder i de Utrolige Årene Norge, Willy-Tore Mørch, seg svært kritisk til.

Foreldre misbruker barna

Han mener at det er foreldrenes fulle ansvar å beskytte barna sine fra denne type talentkonkurranser.

Mørch er også opptatt av at foreldre beskytter barna sine mot misbruk og andres bruk, noe han mener at foreldrene til barna som deltar i «Norske Talenter» ikke gjør.

- Foreldrene som tar med barna til talentkonkurranser, utnytter dem. At barna deltar i en slik konkurranse, kommer høyt sannsynlig ikke av barnas egen frie vilje, men foreldrene, sier han.

Videre sammenlikner han det foreldrene gjør med å holde barn fanget for å oppnå sine egne drømmer.

- Barna er gisler for foreldrenes ambisjoner, påstår han.

Barnepsykologen mener det ikke er riktig at barn får delta i «Norske Talenter».

- Jeg ønsker at man unnlater å trekke små barn inn i talentkonkurransen. Det får komme senere. En kan selvfølgelig konkurrere når det gjelder en ferdighet med andre likesinnede. Jeg er ikke imot talenter barn imellom, men talentkonkurranser hvor andre har motivasjonen enn barnet, sier Mørch.

Han mener også at barn helt ned i skolealder ikke ser talentet sitt selv, men at det er foreldre, eventuelle agenter og andre voksne rundt som ser det.

- Barn har ikke talentforståelse. Det er foreldre som blir skuffet over at barna ikke får oppfylt sitt talent. Barn er gisler for foreldrenes ambisjoner, påstår han.

Liker ikke å «X-e» barn

Lisa Tønne har tatt på seg rollen som ny dommer i talentkonkurransen – en rolle som har lokket frem mer av den empatiske siden i komikeren.

Dommer Lisa Tønne er en av dem som synes det er dumt å «X-e» ut barn, og bebreider foreldre og omsorgspersoner når barna reagerer med å bli fryktelig lei seg som følge av det.

- Det handler om foreldrenes verdisyn. Hvilke verdier de har, og hva de sier, er resultatet av hvordan de hjelper barnet å takle å bli «X-et» ut, sier Tønne.

Selv liker hun ikke å trykke på X-knappen når et barn, som det ikke er riktig å sende videre i konkurransen, opptrer på scenen. Hun venter heller til barnet er ferdig, for så å komme med konstruktiv kritikk for å bli enda bedre. Det er slik innstilling hun selv hadde som lita jente.

- Jeg sier ting som «bra jobba», «stå på» og «du må øve mer». Dette er bedre enn «du er flink», synes jeg. Da sier du på en måte til vedkommende at han eller hun må prøve igjen, men at det var bra jobba selv om du ikke kom til resultatet. Det gjelder ikke bare å være flink, du må jobbe for det. Det skal være gøy. Hvis det bare er resultatet som er gulrota, så er ikke prosessen moro, forteller hun, og mener at det er dette foreldrene misforstår.

Mener barna takler det

Mia Gundersen, som er dommer for sjette gang i «Norske Talenter», mener at barna takler å bli «X-et» ut av konkurransen.

- Jeg har lært at barn rett og slett lever veldig i nuet. Tårene kan komme veldig fort hos dem, men så slutter det veldig fort også – så går de videre, forteller hun.

Den erfarne konkurransedommeren forklarer at ordet «nei» er, statistisk sett, det ordet som barn hører mest av i løpet av livet sitt.

- Det er ikke traumatisk for barn. Konseptet er såpass etablert nå, så de vet hva de går til når de deltar på en slik konkurranse, sier hun og forteller hvor mange avvisninger hun selv fikk da hun prøvde å komme seg inn i underholdningsbransjen.

- Jeg har fått så mange «nei». Hver gang tenkte jeg «det ble ikke meg denne gangen, men kanskje neste», forteller hun.

Gundersen mener at foreldrene har et godt ståsted i forhold til barna sine når det gjelder de yngste som deltar i konkurransen.

- De fleste har kontroll på hva ungen kan tåle og ikke tåle. Ofte er det foreldrene som tenker «dakar, kom ikke videre». Alt i alt, så er det en positiv opplevelse for barna å få kunne delta i konkurransen. Dessuten blir de barne som ikek komemr videre møtt av Solveig Kloppen som har det varmeste hjertet i tv-bransjen, avslutter hun.

Tar barn på alvor

Presseansvarlig i TV 2, Bjarne Laastad, mener også at forholdene er lagt til rette for at barna får en god opplevelse ut av konkurransedeltakelsen.

- TV 2 er opptatt av å ta godt vare på alle deltakerne i våre talentprogrammer, både voksne og barn. Vi legger forholdene så godt til rette som mulig for at de som opptrer skal få vist frem sitt talent på beste måte, og har også fokus på at de kan dra hjem i etterkant med en positiv opplevelse i bagasjen, og følelsen av å ha blitt tatt på alvor, forklarer han.

Laastad mener at det er positivt at det ikke finnes noen aldersgrense.

 - En av de fine tingene med «Norske Talenter» er at det er en scene for alle, uansett alder. Det er ikke mange programmer i beste sendetid i helgene hvor også barn har muligheten til å delta. Her deltar de også sammen med voksne. Vi tror det både er spennende og bra for barn og bli tatt på alvor.

Dersom et barn skulle reagert med fryktelig melankoli overfor å ikke komme videre i konkurransen, er det en gruppe dedikerte folk i produksjonen som har i oppgave å ta seg av deltakerne både i for- og etterkant av opptredenene.

- Etter tolv år med slike talentkonkurranser har vi bygget opp et ganske godt apparat rundt disse deltakerne i slike programmer, forteller Laastad.

Friday, January 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments