- Bare opptatt av sitt eget kjønnsorgan

(Dagbladet): – Jeg er elsker rap, og nettopp derfor blir jeg så opprørt når rappere som Snoop Dogg og 50 Cent omtrent bare er fiksert på egne kjønnsorganer, horer og på hvor mye dop de tar, sier samfunnsdebattant og forfatter Hanne Nabintu Herland.

På bloggen sin skriver hun i dag et innlegg hvor hun tar et oppgjør med det hun kaller den fordummende stupide «Black American» trenden, som hun mener kun fokuserer på horer, penger og dop.

Kvinnefiendtlig
I bloggen sin trekker Herland fram rapperene Tupac og Kendrick Lamar som forbilledlige. Mange av de andre amerikanske rapperne har hun lite til overs for.

- Jeg skulle ønske jeg kunne sette meg ned sammen med Snoop Dogg. Da ville jeg gitt ham to skikkelige skyllebøtter. En for alle de kvinnefiendtlige tekstene han skriver, og en for alle gullkjedene og jointene han røyker. Han er jo egentlig en fantastisk dyktig musiker, men når han i tekstene sine bare synger om gullet sitt, slottene sine, biler, damer, horer og dop, blir jeg opprørt, sier Herland.

- Klassisk felle

Dj og musikkskribent Martin Bjørnersen mener Nabintu Herland bommer med kritikken mot amerikansk hip hop.

- Det er en klassisk misforståelse at hip hop vokste fram som en sosial bevegelse. Det er en uttrykksform, ikke en ideologi. De første rapperne var DJ-er som rappet om fest, damer, vold og dop – og det har vært en del av tematikken fra deg én, sier Bjørnersen.

- Hvor er de norske rapperne?

Nabintu Herland er født i Zaïre, nå Den demokratiske republikken Kongo. Samfunnsdebattanten sier selv at bakgrunnen hennes fra Afrika er en av grunnene til at hun tidlig omfavnet rappen. Nå ber hun norske rappere ta avstand fra det hun omtaler som kvinnefiendtlig rap fra USA.

- Jeg har min egen teori på hvorfor så få hvite kritiserer de svartes tekster. De er redde for å bli stemplet som rasister. Hadde en gruppe helt hvite, etnisk norske kommet med tekster som Snoop Dogg og 50 Cent ville de blitt møtt med refs og raseri, men når det kommer fra svarte amerikanske rappere med store gullkjeder er det helt stille, sier Herland.

- Helt feil, svarer Bjørnesen og fortsetter: Det har lenge vært sterk kritikk av rap-tekster, også fra hvite. I Europa er ikke kritikk av hip hop noe tabu. Herland får derimot et halv poeng for argumentet hvis hun tenker på amerikanske forhold. Der kan kritikk av rap-tekster i større grad oppfattes som rasisme, sier Bjørnersen.

Herland presiserer at hun snakker om en trend og vil ikke trekke fram spesifikke tekster. Hun understreker sitt poeng ved å vise til at mange svarte i USA lever under forferdelige kår, og at rappere som 50 Cent og Snoop Dogg heller burde vise samfunnsansvar og opptre som forbilder for unge svarte amerikanske menn, enn å rappe nedsettende om kvinner.

- Hva med å få hodet opp fra eget kjønnsorgan og egen joint, og heller skrive positivt om kvinner og mødrene sine, og oppfordre unge svarte unge amerikanere til å ta en utdannelse, spør Herland.

«Forvokste okser»

På bloggen sin beskriver hun 50 Cent og Snoop Dogg som forvokste okser.

«Først vokser man opp i den amerikanske slummen og klager over all uretten som finnes der, — slik som personer som Snoop Dog, 50 Cent og andre, deretter blir man stjerne og ser ut til å fullstendig glemme sine såkalte «brødre i slummen», og blir sittende som noen forvokste okser på nattklubber og synge i videoer om gullet sitt, slottene sine, biler, damer, horer og dop.

Jeg kan ikke forstå hvorfor pengesterke amerikanske svarte rappere velger å fremstille seg og sin egen kultur på en slik kvinnefiendtlig, materialistisk og egosentrisk måte. De bekrefter jo nettopp de negative stigmatiseringen av «den svarte mann med manglende intelligens» ved å oppføre seg på den måten.»

I 2010 lagde duoen Punani SS, som Bjørnersen var en del av, videoen «Hanne Punani SS – Skal vi danse Nabintu». Videoen ble laget etter en dans Nabintu Herland gjorde under et foredrag.

- Det var en ære, avslutter Nabintu Herland.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra verken Snoop Dogg eller 50 Cent.

Thursday, February 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments