Bare en av seks synes han gjorde en god jobb med asylbarna

(Dagbladet): Tross i at han landet en lenge etterlyst avtale om lengeværende asylbarn med KrF og Venstre, er Justisminister Anders Anundsen (Frp) fortsatt ikke ute av ilden.

Kontrollkomiteen på Stortinget slipper ikke taket i Frp-statsråden, som har forsøkt å dempe kritikken med å beklage fra talerstolen i stortingssalen.

I ettermiddag er det ventet at Anundsen svarer skriftlig på en rekke spørsmål fra komiteen, som kan konkludere med å kalle forrige stortingsperiodes komitéleder inn til høring dersom de ikke sier seg fornøyd med svarbrevet.

Men allerede nå foreligger dommen fra velgerne. De er langt fra fornøyde:

38 prosent mener Anundsen har håndtert saken om lengeværende asylbarn dårlig. Bare 16 prosent synes han har håndtert det godt.

Asyltabben

Det går fram av en fersk meningsmåling Ipsos MMI har utført for Dagbladet. 33 prosent mener han har håndtert saken middels godt, mens 13 prosent ikke har gjort seg opp noen mening.

Justisministeren har ikke vært tilgjengelig for å kommentere denne saken i dag.

Sakens kjerne er enigheten mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF om å få på plass et nytt regelverk for asylbarn som har vært lenge i Norge. I påvente av regelendringen skulle Anundsen be utlendingsmyndighetene om ikke lenger å prioritere lengeværende asylbarn for utsending.

Det signalet plukket imidlertid Politidirektoratet aldri opp, og barn med flere års tilknytning til landet har i høst blitt hurtigutsendt.

Laber støtte blant sine egne

En stram asylpolitikk har i årevis vært en paradegren for Frp, men bakgrunnstallene i meningsmålingen viser at Anundsen ikke engang blant sine egne velgere har klart å skape særlig entusiasme for høstens asylbarn-kjør.

Under halvparten, 45 prosent, mener Anundsen har håndtert saken godt. 31 prosent mener den er middels godt håndtert, men 10 prosent mener Frp-statsråden har håndtert saken dårlig.

Velgerne til regjeringskollega Høyre er heller ikke overbeviste. 27 prosent mener saken er godt håndtert, 44 prosent mener middels godt, mens 21 prosent mener Anundsen har gjort det dårlig.

Velgernes dom over Anundsens asylbarn-håndtering er langt lavere enn oppslutningen justisministerens ellers har i befolkningen.

Til sammenligning mente 33 prosent av samtlige partiers velgerne i Ipsos MMIs oktober-måling at han gjorde en god jobb som justisminister. Bare 8 prosent mente at han gjorde det dårlig.

Det er omlag de samme tallene som den forrige gangen Ipsos MMI spurte velgerne om Anundsen: I mars mente 33 prosent at han gjorde en god jobb, mens 5 prosent mente han gjorde en dårlig jobb.

Slaktes av støtteparti-velgerne

Det var KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande som i utgangspunktet ba Anundsen komme til Stortinget for å redegjøre for asyltabben, og som altså endte med en beklagelse fra talerstolen.

Hareide og Grande har vært svært lite tilfredse med asylbarn-politikken til regjeringen de gir parlamentarisk ryggdekning i Stortinget.

Sentrumspartienes velgerne slakter asylbarn-ministeren: 43 prosent av KrF-velgerne og 64 prosent av Venstre-velgerne mener Anundsen har håndtert saken dårlig.

Henholdsvis 34 prosent og 27 prosent mener saken er håndtert middels godt, mens bare 9 prosent av KrF-velgerne og 2 prosent av   Venstre-velgerne mener Anundsen har håndtert saken godt.

Komiteen flytter møte

Med to ukers svarfrist skulle justisministeren innen klokka 15 i dag sende kontrollkomiteen sin redegjørelse.

Tidligere i dag ble det imidlertid klart at justisdepartementet ikke makter å holde seg til fristen – noe som betyr at komiteen må skyve på sitt møte for å kunne behandle Anundsens svar.

- En samlet komité er enig om at denne saken er så viktig at den må få en politisk behandling før året er over. Men det er høyst uvanlig på alle vis med kveldsmøte siste fredag før jul, sier leder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til NTB.

Friday, December 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments