Banker Tesla ned i støvlene

Dinside: Med innvilget lån fra den kroatiske staten og store investorer fra Hong Kong og Colombia, kan eventyret snart starte for fullt.

Det var på bilutstillingen i Frankfurt i 2011 kroaten Mate Rimac for første gang lot publikum få se dette vidunderet av en elbil. Rimac Concept One, het den.

Der og da var det kanskje ikke så mange som ville veddet noen større sum på at bilen noensinne skulle komme i produksjon.

Begynte med el-BMW 

Men Rimac er en standhaftig fyr som vet hva han driver med. Han hadde tidligere bevist at han kunne et og annet om utnyttelse av elektrisk kraft som alternativ til bensin eller diesel.

Han utviklet i sin tid Green Monster, en (grønn, ja) elektrisk versjon av BMW 3-serie på 600 hester, som gjorde 0-100 på 3,3 sekunder!

Mye tyder for øvrig på at batteriteknologien kan utvikle seg i retning av mye høyere energitetthet til lavere pris, og det i en ikke altfor fjern framtid. Vi snakker om det vi i dag kaller «superbatterier».

Vi klarer ikke å dy oss: Her i Dinside har vi lenge spådd at du også en dag kommer til å kjøre elektrisk bil …

Men antakelig ikke denne.

El-superbilen

Concept One er en superbil som skal være der oppe med det aller råeste.

Dem begynner det for øvrig å bli en del av – vi kan nevne i farten: McLaren P1, Ferrari LaFerrari, Lamborghini Veneno, Pagani Huayra, Koenigsegg Agera – og denne råtassen vi testet for ikke så lenge siden: Superhybriden Porsche 918 Spyder.

For ikke å glemme ærverdige og fortsatt konge på haugen, Bugatti Veyron.

Rimac Concept One er utstyrt med én elmotor per hjul – som kan kontrolleres individuelt – og total effekt er hårreisende 1088 hestekrefter. 0-100 skal den klare på 2,8 sekunder. Ja, det er superbil vi snakker om.

God rekkevidde

Batteripakken er av typen litium-jernfosfat, har en kapasitet på 91 kWt og skal, under gode forhold, kunne gi en «realistisk» rekkevidde på 50 mil.

Selvsagt ikke hvis man prøver å realisere de ovenfor nevnte ytelsene …

Fra proto til produksjon

Rimac har altså ikke moderert seg siden Concept One ble vist første gang for to og et halvt år siden.

Han har vært på promo-turné med bilen og jobbet hardt for å skaffe de nødvendige midlene for å få satt bilen i (begrenset) produksjon.

Dette skal altså nå være på plass, og neste skritt er å få typegodkjent bilen så den går fra å være Rimac Concept One til bare …One. Eller hva den nå skal hete.

Ex-Pininfarina

Designet er det ingen amatører som står bak: Det dreier seg om folk som jobbet for Pininfarina.

Den velbalanserte linjeføringen uten unødvendige vinkler eller designmessig kreative påfunn, er klassisk elegant og uttrykker på en relativt tilbakeholden måte bilens potensial.

Veier to tonn

Den velproporsjonerte sportsbilen har kompakte dimensjoner – den er 455 centimeter lang og er hele to meter bred, men bare 120 centimeter høy. Akselavstanden er 275 centimeter.

Det som tradisjonelt er sportsbilenes fiende – vekten – er selvsagt utfordringen når man medbringer en stor batteripakke, og Rimac er intet unntak. Hele 1950 kilo, altså rett under to tonn, er bilens tørrvekt. ifølge produsenten selv.

Og prisen? Vel, regn med i overkant av seks millioner kroner.

Og det er med avgiftsfritak.

Det er ingen vei utenom: Superbil betyr superpris…

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Monday, May 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments