Avgått NATO-sjef får knallhard kritikk for «sjokkerende» karrierevalg

Anders Fogh Rasmussen lanserte et nytt konsulentselskap dagen etter at han gikk av som NATO-sjef.

Rasmussen Global skal gi strategiske råd både til regjeringer og internasjonale selskaper, ifølge selskapets nettsted.

Eks-generalsekretæren får imidlertid kritikk fra flere hold for å ha lansert selskapet samme dag som Jens Stoltenberg overtok som NATO-sjef.

– Dette reiser spørsmål om hvorvidt Fogh har brukt sin post i NATO til å markedsføre sine egne markedsrelaterte framtidsplaner, sier Kristian Berg Harpviken, leder for fredsforskningsinstituttet PRIO i Oslo, til avisa Jyllands-Posten.

Selv understreker Fogh Rasmussen at han vil være nøye med å unngå eventuelle interessekonflikter.

– Jeg har ikke startet noen konkret aktivitet før i dag, siden jeg vil unngå enhver interessekonflikt, sa han til nyhetsbyrået Reuters onsdag.

- Kunne ha ventet

Harpviken påpeker at den tidligere danske statsministeren kunne ha ventet noen måneder eller et halvt år med å opprette selskapet.

– Når han velger å gjøre det dagen etter, sender han et signal om at han ønsker å få mest mulig ut av det, sier PRIO-sjefen.

Han mener NATO burde operert med en karanteneperiode slik at den tidligere generalsekretæren måtte ha ventet med sitt nye prosjekt.

– Man kan se for seg at Fogh Rasmussen fra sin tid som NATO-sjef har et stort nettverk og kunnskap om regjeringssjefer som er utrolig mye verdt, sier Harpviken.

- Ny rekord

Også det kjente tidsskriftet Foreign Policy er skeptisk til Fogh Rasmussens nye prosjekt.

Tidsskriftet peker på en rekke eksempler fra USA hvor folk som tidligere hadde offentlige toppstillinger, har utnyttet nettverkene sine i private selskaper.

Men Fogh Rasmussens raske overgang til konsulentbransjen kan være ny rekord, ifølge Foreign Policy.

Organisasjonen Corporate Europe Observatory, som overvåker lobbyisters innflytelse på EU-politikken, betegner Fogh Rasmussens karrieretrekk som «sjokkerende».

Også miljøgrupperingen De grønne i EU-parlamentet er kritisk til tidspunktet for opprettelsen av Rasmussen Global.

– Å starte et konsulentselskap som driver lobbyvirksomhet innen sikkerhetssaker rett etter at du går av som NATOs generalsekretær, er upassende og uakseptabelt, sier Reinhard Butikofer fra De grønne.

Overfor Reuters påpeker Fogh Rasmussen at han sitter på mye erfaring, og at det kan være i allmennhetens interesse at denne erfaringen kommer til nytte.

(NTB)

Thursday, October 2nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments