Avbrøt henrettelsen av sønnens morder mens han hadde løkken rundt halsen

Mannnen i 20-årene, som bare omtales ved navnet Balal, var dømt til døden for å ha drept 18 år gamle Abdollah Hosseinzadeh med kniv i den iranske byen Royan, for syv år siden.

Folkemengden hadde samlet seg for nok en offentlig henretteslse, og Balal hadde fått løkken rundt halsen. I pakt med Qisas, en bokstavtro tolkning av sharia, skulle drapsofferets familie få delta under henrettelsen ved å dytte stolen vekk fra under beina på den drapsdømte.

Men denne gangen tok offerets foreldre et annet valg.

Hosseinzadehs mor klappet til den drapsdømte. Deretter tilga hun sin sønns drapsmann. Offerets far fjernet deretter løkken fra halsen til Balal. Livet hans var spart.

Bildene viser at drapsofferets og den dødsdømte drapsmannens mødre deretter gråter i hverandres armer.

Bildeserien fra den planlagte henrettelsen er tatt av Arash Khamooshi ved det halvstatlige nyhetsbyrået Isna.

Den avbrutte henrettelsseremonien – og benådningen – skjedde i den Nord-Iranske byen Nowshahr 15. april.

- I en drøm

Ifølge offerets far, Abdolghani Hosseinzadeh, har familien kommet fram til at drapet på sønnen for syv år siden, ikke var overlagt.

- De kom i klammeri i bazaaren, og drapsmannen dro en kjøkkenkniv ut av sokken. Balal var uerfaren, og visste ikke hvordan han skulle håndtere kniven. Han var naiv, sier Hosseinzadeh til Isna, gjengitt i The Guardian.

Ifølge faren flyktet Balal, men ble senere pågrepet av politiet.

Det tok domstolen seks år å komme fram til at Balal skulle dømmes til døden. Han skulle egentlig i galgen like etter persisk nyttår (Nowruz – vanligvis 21. mars), men det passet ikke for offerets familie.

Flere offentlige personer i Iran har oppfordret familien til å benåde drapsmannen, men ifølge Hosseinzadeh var det en drøm som gjorde at de bestemte seg.

- For tre dager siden så min kone min eldste sønn i en drøm. Han sa til henne at han var på et godt sted, og at hun ikke skulle søke hevn. Dette beroliget min kone, og vi bestemte oss for å tenke oss om fram til henrettelsesdagen, sier Hosseinzadeh.

Offentlige henrettelser

Selv om Balal nå slipper dødsstraff, er det opp til domstolen om han fortsatt skal sitte i fengsel.

Offentlige henrettelser er dagligdags i den islamske republikken, og at dødsdømte benådes tilhører sjeldenhetene. Iran er det landet i verden som henretter flest av sine borgere, etter Kina.

Det offisielle antallet henrettelser i fjor var 369, men ifølge Amnesty er det virkelige tallet nærmere dobbelt så høyt. Så langt i år er minst 199 personer henrettet i Iran, ifølge Amnesty.

Thursday, April 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments