- At Lund selv har valgt å fratre, er ikke nødvendigvis den sanne historien

Analysesjef i Netfonds, Roger Berntsen, sier til Hegnar.no at det ikke er overraskende at Helge Lund går av som sjef i Statoil.

- De aksjonærverdiene som er blitt skapt de siste ti årene har ikke vært de beste. Du må huske på at i de første fem årene til Lund i Statoil steg oljeprisen fra 30 dollar per fat til 140 dollar. Med andre ord det var det eventyrlig oljeprisutvikling som bidro til de gode resultatene i starten av hans tid som sjef i Statoil, sier Roger Berntsen til Hegnar.no, og fortsetter;

- De siste fem årene derimot har det underliggende markedet stått på stedet hvil, derfor må Helge Lund bedømmes utifra resultatene fra denne perioden, og de har vært svake.

Analysesjefen påpeker at det i mange tilfeller kan være uheldig at en leder starter i et selskap når det underliggende markedet går ekstremt godt.

- Det kan fort gjøre at troen på egne ferdigheter blir litt for store. Det er da lett for at mange beslutninger blir tatt uten fokus på kostnader, og da er det uunngåelig at du som selskap blir skvist av dine underleverandører, slik Statoil har gjort de siste fem årene, sier Berntsen.

Han viser til at denne skvisen fra leverandørindustrien er hovedgrunnen til den snuoperasjonen og strategiendringene som Statoil og Helge Lund iverksatte sist høst.

- Det at det står i pressemeldingen at han selv har valgt å fratre, er ikke nødvendigvis den sanne historien. Mangel på kostnadsfokus de siste fem årene, kan ha presset Helge Lund til å si opp som sjef, poengterer Berntsen, før han legger til;

- Er det derimot riktig at Helge Lund har trukket seg på eget initiativ er det uheldig timing, da det er lite ansvarsfullt å trekke seg i en prosess, hvor Statoil, som norges viktigste premissleverandør for norsk økonomi, er i en fase hvor de skal gjøre drastiske strategiendringer.

Han mener det også er uheldig at Lund skal bli sjef for et selskap som er en av Statoils største kunder.

- Det ligger i kortene at Lund har opplevd ekstremt press i kulissene de siste to årene, avslutter Berntsen.

Wednesday, October 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments