Åpner for liv på Mars

(Dagbladet): Mars-roveren «Curiosity» har oppdaget metangass på Mars, melder forskningsmagasient Science.

Funnet innebærer at det kan ha vært liv på planeten.

Jevnlige økninger

Funnene viser at ikke bare er metan å finne på Mars, man har også oppdaget at det forekommer jevnlige økninger av gassmengden.

Til tross for at det generelle metannivået i planetens atmosfære ikke er like høyt som forventet, viser data fra «Curiosity» at nivåene innimellom tidobles.

Funn av metangass settes ofte i forbindelse med tegn på liv, siden levende organismer produserer mye av denne gassen. Men også geologiske prosesser kan danne metangass.

- Bare spekulasjoner

NASA-forsker Paul Mahaffy sier til space.com at det er for tidlig å komme med noen konklusjoner.

- Alt vi kan gjøre er å se på de ulike mulighetene. Og vi bør absolutt ha et åpent sinn. Kanskje finnes det mikroorganismer på Mars som spyr ut metan, men det vet vi ikke med sikkerhet. På dette tidspunktet blir det bare spekulasjoner, sier han.

Allerede i 2009 mente forskere å ha oppdaget metan på Mars, men disse funnene ble seinere bestridet.

Funn åpner for liv

«Curiosity» er lastet med høyteknologisk utstyr og har drevet undersøkelser på Mars siden kjøretøyet landet i august 2012.

Roveren har tidligere gjort flere oppdagelser som viser at Mars kan ha hatt forhold for liv. I mars i år ble det tatt prøver fra stein ved et gammelt elveleie i bunnen av Gale-krater.

De viste at steinen inneholdt viktige ingredienser for liv, blant annet svovel, nitrogen, hydrogen, oksygen, fosfor og karbon. Det viste ikke at Mars har hatt liv, men at forholdene en gang i tida var fordelaktige for liv.

Avansert rover

«Curiosity» er langt mer avansert og større enn sine forgjengere «Spirit» og «Opportunity».

I tillegg til MastCam og ChemCam er den også utstyrt med et mikroskop (MAHLI) og et røntgenspektroskop, samt instrumenter for å avdekke eventuelt organisk (karbonholdig) materiale.

Tidligere i år ble det kjent at materiale samlet inn av «Curiosity» viser at Mars en gang hadde et miljø som var gunstig for mikroorganisk liv.

Thursday, December 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments