Anklager stjernepar for å spre jødehat

(Dagbladet): Den kjente skuespilleren Jon Voight anklager i et innlegg i Hollywood Reporter de to spanske kollegene Javier Bardem og Penélope Cruz for å være uvitende når det gjelder Israel:

«Bøy hodet i skam», skriver Voight.

- Folkemord

Den brutale konflikten mellom Israel og Hamas i Gaza har fått flere stjerner og filmskapere i Hollywood til å utrykke sin støtte til den ene eller andre siden. Den siste er Voight, som anklager Bardem og Cruz for å ha undertegnet et brev som anklager det israelske militæret for folkemord.

Brevet ble publisert i ei spansk avis 29. juli og var altså signert av blant andre ekteparet Bardem/Cruz og den kjente regissøren Pedro Almodóvar.

Voight, som alltid har vært en støttespiller for Israel, anklager dem for å sverte det eneste demokratiske landet i Midtøsten.  

Skuespilleren ber sine spanske kollegaer om å «undersøke sine egne motiver», og oppfordrer dem til å trekke tilbake uttalelsene, som han mener bidrar til å øke antisemittismen som herjer i verden i dag.

Voight skriver at han har vondt i hjertet over at folk som Cruz og Bardem kan bidra til spre antisemittisme over hele verden, og mener de har gjort stor skade.

Oppsikt i Spania

Krangelen vekker oppsikt i USA, og også i Spania. I denne artikkelen i storavisa El Mundo omtales brevet fra Jon Voight.  

Det står  følgende: «Det mest berømte spanske filmparet i Hollywood, Penélope Cruz og Javier Bardem, befinner seg i en mediestorm i USA, fordi de for det første underskrev et manifest som anklager Israel for ‘folkemord’ i Gaza, og deretter for å moderere sin holdning gjennom å sende kommunikeer til avisa USA Today denne uka.»
 

- Misforstått

Rabbi Marvin Hier, grunnlegger av Simon Wiesenthal Center i Los Angeles, mener at kommentarer som denne, undertegnet av en rekke spanske borgere, er uansvarlig.

- Mitt eneste ønske og intensjon med å underskrive dette gruppebrevet er håpet om at det vil bli fred både i Israel og Gaza, uttaler Cruz nå.

I gårsdagens melding fra Bardem skrev han ifølge El Mundo at «vi har blitt misforstått», og at hensikten med deres underskrifter bare var å «be om fred».  

Ifølge den samme artikkelen er det blitt lagt merke til at den kjente jødiske sangerinnen Barbra Streisand ikke har uttalt seg til støtte for Israel i den pågående konflikten. Det har heller ikke regissør Steven Spielberg, Dreamworks-direktør Jeffrey Katzenberg eller visepresidenten i NBCUniversal, Ron Meyer.

Voights historietime

Jon Voight belærer i innlegget Cruz og Bardem om Israels historie.

«De er åpenbart uvitende om hele historien om Israels fødsel i 1948, da det jødiske folk ble tilbudt av FN en del av det landet som var holdt av for dem i 1921, og de arabiske palestinerne var tilbudt den andre halvdelen», skriver han innledningvis.

Voight skriver videre at araberne avslo tilbudet, mens Israel godtok, men bare for å bli angrepet av «de fem arabiske landene rundt, som hadde til hensikt å drive jødene i havet». 

Han fortsetter innlegget med å nevne krigene i 1967 og 1973, og argumenterer for at jødene har vært nødt til å forsvare seg i krig, og mot terroristkampanjer.

Han spør også om de to stjerneskuespillerne helt har glemt hvordan denne krigen startet i sommer.

«Kidnappet og drepte ikke Hamas tre unge tenåringer, med hensikt å drepe dem, og feiret etter drapene?»

- Bidrar til antisemittismen  

Voight sier at han spør alle sine venner som har signert «det giftige brevet mot Israel», om de ikke burde gå sine egne motiver etter i sømmene.

Han  mener at kollegene bør snu: «Kan dere ta tilbake den brannen av antisemittismen som herjer i verden i dag?»

Han skriver videre at kollegaene har hatt muligheten til å bli berømte og rike fordi de bor i et demokratisk land: USA.

«Tror dere at dere ville hatt mulighet til å oppnå dette i Iran, Syria, Libanon, og så videre? Dere har et stort ansvar for å bruke berømmelsen deres på en god måte», skriver Voight og avslutter med at Bardem og Cruz bør bøye hodet i skam. 

«Dere bør stå fram med dyp anger for hva dere har gjort, og be om tilgivelse fra det lidende folket i Israel,» avslutter Jon Voight.

Sunday, August 3rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments