André fant mann liggende på gata rett ved legevakta fikk beskjed om å ringe 113

(Dagbladet): Í går satt André Vevang på Bybanen i Bergen, da han så en mann ligge med ansiktet ned mot asfalten, like ved legevakta i byens sentrum.

Vevang går av banen og løper bort til mannen på bakken. Der forteller mannen at han har hjerteproblemer, og ikke har tatt hjertemedisinen sin. Så mister mannen bevisstheten, forteller Vevang.

Se videoen av episoden øverst i denne saken.

Måtte ringe 113

- Jeg sprang alt jeg kunne bort til akutten, hvor to menn sto og dekket til en ambulanse. Jeg sa at det lå en mann med hjerteproblemer rett rundt hjørnet, og da fikk jeg bare beskjed om å ringe 113. Jeg ble helt sjokkert. Jeg ble frustrert, og stakk hodet inn på akutten og ropte at det lå en mann med hjerteproblemer ute. Det var ikke en kjeft som reagerte. Så da måtte jeg løpe tilbake til mannen mens jeg ringte etter ambulanse, sier Vevang til Dagbladet.

En tydelig oppskaket Vevang kom tilbake til stedet der pasienten lå. Han er ikke fornøyd med det som skjedde etterpå.

- Det tok fire-fem minutter før de kom, og da de først gjorde det, gjorde de en veldig dårlig jobb. Ja, jeg var høylytt og sint, men jeg synes det var forferdelig måten han hadde blitt behandlet på. Og så slår plutselig legen etter meg og river opp skjorta mi, hevder Vevang.

Mannen som lå på gata, var ved bevissthet da ambulansepersonellet kom til stedet. Han ble i går lagt inn på rusakutten ved legevakta, og ble skrevet ut igjen seinere på ettermiddagen.

Tar kritikk

Leder for akuttmedisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus, Guttorm Brattebø, leder ambulansetjenesten i kommunen. Han har snakket med ambulanse- og AMK-personell i etterkant av hendelsen.

-  Vi oppfatter det som om det har vært en kommunikasjonssvikt. Han henvender seg til ambulansen på legevakta, og ambulansepersonellet oppfatter det som at pasienten som trenger hjelp ikke har fått hjertemedisin.

Vevang reagerer i videoen på det han beskriver som at ambulansepersonellet «legger på laken». Ambulansearbeideren på stedet sier han kan forklare hvorfor, men får aldri muligheten.

- Bilen hadde nettopp vært på et annet oppdrag, og det er riktig som han sier, at de la på nye laken på båra, sier Brattebø.

- Hvor langt unna stedet der pasienten lå var ambulansen? 

- Det er rundt 50 meter. Ambulansepersonellet har forklart at de brukte 2-3 minutter på å komme fram til pasienten etter den første varslingen.

Hadde hjulpet uansett

- Ville det ikke da vært raskere å gå?  

- Poenget for oss er å få ambulansen så nærme pasienten som mulig. Dessuten måtte vi da tatt med båre og utstyr ut fra ambulansen bort til stedet, sier han.  

-Hvorfor skulle han ringe AMK-sentralen?  

- Jeg vil beklage at vi ikke fikk uttrykt hvordan vi skulle yte hjelp. Det er kanskje med på å eskalere situasjonen. Det er selvfølgelig ikke ønskelig. Det hadde ikke spilt noen rolle om han ikke ringte AMK-sentralen, vi hadde hjulpet uansett. Vi er også vant til å havne i situasjoner der vi må avgjøre veldig raskt hva slags respons og behandling vi skal yte, sier Brattebø.

- Mye støy

Anne Margrete Stokke, seksjonsleder ved Akuttposten i Helse Bergen, har ansvaret for rusakutten. Vedvang mener legen fra rusakutten slår mobilen ut av hånda hans og i etterkant av videoen river opp skjorta hans.

-Det jeg ser i videoen, er at det er mye støy mens arbeidet med pasienten pågår. Det er veldig bra at vedkommende som filmer varsler, men det er viktig at han ikke er til hinder for arbeidet rundt pasienten i etterkant. Legen snur seg mot ham og spør om han filmer, deretter går telefonen i bakken. Hva som skjer i den situasjonen, sier ikke videoen noe om, sier Stokke til Dagbladet.

Vevang mener legen slår mobiltelefonen ut av hånda hans.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen. Legen ber han om å slutte å filme og løfter opp en hånd for å skjerme pasienten. Han ville ikke at pasienten skulle bli filmet, fordi pasienten selv ikke kunne ta stiling til om han ville det eller ikke, sier hun.

- Gikk ikke til angrep

-  Legen kan ikke nekte noen å filme?

- Nei, det kan han ikke. Jeg har snakket med legen som jeg har jobbet med over lengre tid. Han er en rolig og sindig kar som har fokus først og fremst på pasienten. Jeg har full tillit til  legen som har fortalt at han ikke går til angrep på journalisten som filmer.

- Mener du at legen ikke gjør noe galt?

- Han skulle ikke tenkt på han som står og filmer, sier hun.

Anne Margrete Stokke videreformidlet kontakt med legen i videoen, som ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet.

Menneskelig reaksjon

Vevang mistet tanta Merete Vevang Nilsen etter et hjerteinfarkt i 2007, og mener hans reaksjon og oppskakethet i situasjonen var helt menneskelig.

Da Dagbladet spør om han kan ha vært forstyrrende for helsepersonellets arbeid på stedet, benekter han for det.

- Jeg klarer heller ikke å se at den høylytte oppførselen min skulle resultere i at legen går til angrep. Det er graverende. Man kan se klart i videoen at jeg prøver å rygge unna også, mener Vevang.

Guttorm Brattebø sier ambulansearbeiderne er blitt mer vant til at folk filmer situasjoner.

- Videoer blir delt på nettet, og sånt opptar våre ansatte. De kan synes det er ubehagelig, men vi har diskutert det og sagt at slik er dagens mediesamfunn. Vi kan ikke nekte folk å filme, sier han.

- Må snakke med legene

Legevaktsjef Frank van Betten, opplyser til Dagbladet at han ikke har fått snakket med noen av legene som var på jobb på legevakta da hendelsen skjedde i går.

- Jeg har ikke hørt noen annet enn at han har ropt inn, og det er vanskelig for meg å vite hva som har skjedd hvis han ikke har snakket med noen. I prinsippet skal vi hjelpe de som ligger på bakken, uansett om de er ti, 50 eller 100 meter borte. Det er vanskelig å si nå om vi har gjort en god eller dårlig jobb hvis han ikke har snakket med noen på legevakta, sier van Betten.

Sunday, July 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments