Amerikanske piloter ble satt ut: – Det ble stille i 20 sekunder

(Dagbladet): Ryktene har svirret en stund på sosiale medier, men i dag bekreftet De forente arabiske emiraters ambassade i Washington opplysningene på Twitter: En kvinnelig pilot, major Mariam Al Mansouri (35), deltar i landets bombing av Den islamske stat (IS)-styrker i Syria.

- Hun er en fullt ut kvalifisert og kampklar pilot, og hun ledet oppdraget [tidligere i uka], sier ambassadør Yousef Al Otaiba til NBC News.

Arabiske land alliert med USA deltar i bombingen av IS-mål i Syria og Irak, og har de siste dagene konsentrert seg om oljeinstallasjoner, en viktig inntektskilde for organisasjonen.

Satt ut

Kvinner var ikke tillatt i Emiratenes flyvåpen før 2007. Da reglene ble endret, var Mariam Al Mansouri en av de tre første som meldte seg; hun ble luftforsvarets første kvinnelige pilot. Under oppdragene i Syria flyr hun et F-16-kampfly.

Ambassadør Otaiba sier amerikanske piloter ble satt ut da de møtte en kvinnelig stemme over radiosambandet.

- Det ble stille i 20 sekunder, humrer han.

Mansouri ble født i hovedstaden Abu Dhabi, og har fra før en universitetsutdannelse i engelsk litteratur. I et intervju med magasinet Deraa Al Watan, gjengitt av Emirat-avisa The National, sier hun at kjærligheten til hjemlandet og lidenskapen for utfordringer og konkurranse drev henne inn i flyvåpenet.

Likebehandlet

35-åringen sier konkurransen med de mannlige kollegaene aldri var noe problem; hun fokuserte på seg selv med målsetningen å forbedre sine ferdigheter.

- Å konkurrere med seg selv styrker læringsprosessen, sier hun.

Majoren sier hun ikke er blitt forskjellsbehandlet fordi hun er kvinne.

- Alle må ha den samme store mengden av kamperfaring, sier Mansouri – som flere ganger er blitt dekorert for sin innsats i hjemlandet.

Myte

I sommer meldte en rekke medier at IS frykter å møte kvinnelige soldater, fordi de da ikke vil komme til himmelen dersom de blir drept i kamp. Ifølge nettmagasinet Vox bygger dette på en misforståelse; IS har sine egne kvinnelige soldater, ifølge Al-Jazeera.

Ordene om IS’ frykt for kvinnelige soldater blir ytret i en Wall Street Journal-artikkel der en kvinnelig peshmerga (kurdisk milits)-kriger er intervjuet, og mangler belegg, ifølge Vox.

IS’ kvinnelige styrker, hovedsakelig organisert som politistyrken Al-Khansaa-brigaden, opptrer iført burka og bevæpnet. Deres fremste oppgave er å tvinge andre kvinner til å følge sharialovgivning, ifølge avisa The Atlantic.

Friday, September 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments