Amerikanske militærfly på vingene over Nord-Irak

(Dagbladet): Amerikanske militærfly var tidlig i natt i lufta for å utføre flydropp med nødhjelp til titusener som er på flukt i fjellområdene utenfor byen Sinjar i Irak, melder blant annet CNN og Wall Street Journal.

Militærflyene som skal gjennomføre flydroppene blir eskortert av jagerfly, ifølge CNN.

Anslagsvis 40 000 personer tilhørende den religiøse minoriteten yezidi har flyktet opp i fjellområdet da de ekstreme islamistene i Den islamske staten (IS, tidligere ISIL) erobret byer i området.

- Barna dør på grunn av dehydrering og mangel på mat. Folket mitt blir slaktet, sa Yezidi-parlamantarikeren Vian Dakheel tidligere denne uka.

- Fingeren på avtrekkeren

USAs president Barack Obama ga også grønt lys for luftangrep mot de ekstreme islamistene.

Det har tidligere kommet meldinger om at slike luftangrep allerede har inntruffet, men Pentagon har hevdet at dette ikke stemmer.

Det befinner seg amerikansk personell, både militært og diplomatisk, i byen Erbil i Nord-Irak.

Irakiske luftstyrker har allerede utført en rekke luftangrep mot ekstremistene, opplyser visestatsminister Qubad Talabani i Kurdistans reginale regjering til CNN.

Krisemøte i FNs sikkerhetsråd

Samtidig som Obama møtte sitt sikkerhetsteam i Det hvite hus, holdt FNs sikkerhetsråd et krisemøte om situsajonen i Irak, ifølge BBC.

Flere av landene i Sikkerhetsrådet er dypt bekymret over meldingene om drap og forfølgelse av religiøse minoriteter i områdene hvor ISIL-opprørerne rykker fram.

Ekstremistene i opprørsgruppen ISIL fjerner kors fra kirker og brenner historiske skrifter i flere av de kristne byene som opprørsgruppen har erobret. ISIL hevdet torsdag at de har tatt kontroll over 15 byer nord i Irak, og de sunnimuslimske ekstremistene skriver i en Twitter-melding at de vil fortsette å kjempe.

ISIL kjemper for å etablere en stat fundert på en konservativ form for sunniislam — et kalifat — i Irak og Syria. Ifølge irakiske religiøse ledere har den ytterliggående gruppen tvunget 100 000 kristne til å flykte.

• Saken oppdateres.

Friday, August 8th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments