Amerikanerne nekter å anerkjenne at Norge leder medaljetabellen

(Dagbladet): Norge troner øverst på Sotsji-OLs offisielle medaljestatstikk. Slik er det selvsagt også på Dagbladet-oversikten og hos øvrige norske nyhetssider.

Ingen har tatt flere gull enn Norges ti, og offisielt vektes statistikken først etter gullmedaljene. Totalt har Norge 21 medaljer, 4 sølv og sju bronse i tillegg til gullene.

Men i USA har de sin egen måte å rangere OL-nasjonene på. NRK omtalte den uvanlige tellingen tidligere i dag.

Norge er femte best

En rekke amerikanske aviser og TV-kanaler setter nettopp USA på toppen av sin medaljestatistikk, på tross av at USA bare har åtte OL-gull.

Hos blant annet USA Today, Washington Post og Wall Street Journal veier antall medaljer tyngst, og der har USA hele 25 – fire mer enn Norges 21.

Også TV-kanalen NBC og Sports Illustrated ignorerer Norges gulldominans, med sine fargerike diagrammer over topp tre uten rød-hvitt og blått.

Ifølge den «amerikanske metoden» er Norge bare femte beste nasjon, også Russland og Canada og Nederland sniker seg forbi med henholdsvis 23, 22 og 22 medaljer.

Idrettshistorier Tom A. Schanke sier til Dagbladet at IOC er veldig tydelige på hvordan nasjonenes suksess regnes.

- IOCs offisielle måte er å rangere etter gull, sier Schanke

Minner om Torino

- Hvorfor rangerer ikke amerikanerne slik?

- Det er selvsagt fordi de ikke har flest gull.

- Du tror bare det er årsaken?

- Ja, selvfølgelig. Men jeg er ikke fremmed for at norske medier ville gjort det samme hvis det var omvendt.

Selv minner han han om at gullrangeringen kan gi rare utslag, som da Norge etter Torino-OL ble vurdert som mesterskapets 13. beste nasjon.

Norge tok to gull, åtte sølv og ni bronser i 2006, totalt 19 medaljer. Estland med sine tre enslige gull, ble sett på som bedre – på statistikken.

- Det var helt vilt, jeg har forståelse for prinsippet om å rangere etter antall medaljer, sier Schanke.

USA er foran nå

Og slår fast:

- Siden jeg ikke er tilhenger av den offisiell gullstatistikken, ville jeg si at USA er foran oss nå i Sotsji-OL. Men det varer ikke lenge. Vi skal ta sju-åtte medaljer til, blant annet to-tre gull.

Han understreker at han synes den gamle poengrangeringen var aller best til å skille nasjonene, da førsteplass og ned til sjette ga fra 7 til ett poeng.

- Norge har mye stang ut i Sotsji, i form av fjerdeplasser. Det ville blitt utliknet på en poengrangering. Men IOC oppfordret media til å slutte med poengrangeringen, de gikk selv bort fra den. Den ble borte, sier Schanke.

Friday, February 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments