- Alle som har jobbet med brannen i Lærdal kan ha pustet i seg farlige asbestgasser

LÆRDAL (Dagbladet): – Alle som har jobbet med brannen og etterarbeidet ved de nedbrente byggene i Lærdalsøyri kan ha fått i seg asbestgasser. Det er en problemstilling vi tar opp med Lærdal kommune nå. Hvis de vet at det finnes asbest i brannruinene bør de vurdere å få dekket disse til, sier fylkesmiljøvernsjef Nils Erling Yndesdal til Dagbladet.

Det var avisa Firda i Førde som i dag meldte at det kan være asbest i asken som ligger igjen etter de 35 byggene som er brent ned i Lærdalsøyri.

Farlig avfall

Fylkesmiljøvernsjefen i Sogn og Fjordane var ikke klar over det da Dagbladet tok kontakt med han i formiddag.

- Vi forsikrer oss nå om at kommunen er godt kjent med reglene for handtering av asbest og farlig avfall. I tillegg har vi kontaktet avfallsfirmaet Simas i Sogndal. De kan ta imot avfallet. Et stort renovasjonsselskap i Årdal blir også kontaktet. De har erfaring med å jobbe på branntomter, og må nå søke Arbeidstilsynet om tillatelse til å behandle dette aktuelle avfallet, sier Nils Erling Yndesdal.

Kreftfremkallende

Asbest er en fellesbetegnelse på en gruppe krystallinske silikatmineraler med fiberstruktur, som blant annet kan være kreftfremkallende.

Regionlensmann Åge Løseth sier at det finnes asbest mange steder i Lærdalsøyri nå. Det ble kartlagt av kommunen i går.

- Alle som beveger seg her må være klar over det. På et tidspunkt må vi frigjøre området. Da må det ryddes opp av fagfolk eller dekkes til på en forsvarlig måte, sier Løseth.

Kriminalteknikerne som jobber i ruinene der brannen oppstod sier at det ikke skal være asbest på dette stedet, men de dekker seg til med munnbind når de jobber.

I asken

Informasjonsleder Odd Helge Brugrand i Lærdal kommune sier at kriseledelsen har fått opplest en forskningsrapport om asbest i nedbrente hus, og at faren er størst dersom noen tråkker i asken som ligger igjen i brannruinene.

- Det skal nesten ikke være noen fare for å inhalere støvet som kommer med vinden her, sier han.

Arbeidstilsynet skriver på sin nettside at risikoen oppstår først når løse asbestfibre opptrer i form av støv som kan pustes inn. Normalt vil ikke asbestholdige plater innebære noen risiko med mindre de skades, bearbeides eller utsettes for påkjenninger. Asbest som er påsprøytet, hefter dårligere til underlaget og kan derfor lettere avgi støv ved reparasjon og riving.

Asbest ble tidligere brukt som isolasjonsmateriale blant annet rundt rør og kjeler.

Forbud

I utgangspunktet er både bruk og håndtering av asbest og asbestholdig materiale forbudt. Det er likevel under gitte vilkår åpnet for unntak blant annet ved riving, reparasjon og vedlikehold av asbestholdig materiale, og håndtering av asbestholdig avfall.

Alle virksomheter som skal utføre riving, reparasjon eller vedlikehold av asbestholdig materiale skal ha tillatelse fra Arbeidstilsynet.


Wednesday, January 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments