- Alle menn som møter en kvinne lurer på hvordan det er å ligge med henne

(Dagbladet): I kulturpodcasten til den svenske avisa Expressen snakker forfatterstjerne Karl Ove Knuasgård åpenhjertig om godhet, seksualitet og moral. 

Spesielt det Knausgård kaller skandinaviske nymoralisme vies mye plass i «60 minuter», som podkasten heter. 

Knausgård forteller at det første menn flest tenker på når de møter en kvinne, er hvordan det er å ligge med henne – og at det er noe vi bør akseptere, fremfor å skyve under teppet. 

Menn, kvinner og sex

Dagbladet plasserte nettopp forfatteren, som er aller best kjent for den 3622-sider lange «Min kamp»-serien, på topp-10 lista over Kultur-Norges mektigste

I podcasten forteller Knausgård videre om et intervju med New York Times-kritikeren James Wood i Oslo sommeren 2014. 

- Vi snakka om kjønnsroller og så sa jeg til ham at du vet jo like godt som meg at alle menn som treffer en kvinne lurer på hvordan det er å ligge med henne, sier Knausgård og legger til:

- Det er nesten det første man tenker på.

Arendalitten forteller videre at selv om det gikk et gjisp gjennom Oslo-publikummet, kunne han aldri sagt det samme i Sverige.

Mer liberalt i Norge

- Da hadde publikum buet og jeg hadde blitt oppfatta som kvinnefornedrende, seksualiserende og som en som gjør kvinner til objekter. Men kom igjen, liksom.

Knausgård rettet også en pekefinger mot skandinavisk seksualmoral og politisk korrekthet.

- Når gapet er for stort mellom hva man bør gjøre, hva som er moralsk korrekt, og hvordan det egentlig er, så har vi et problem, sier forfatterstjerna. 

Knausgård er gift med svenske Linda Bostöm Knausgård, og bor utenfor Stockholm. I tidligere intervjuer har de snakket åpent om ekteskapelige problemer knyttet til Knausgårds forfatterprosjekt. 

- Kan man skape et stort kunstverk og samtidig være et godt menneske, spør Knausgård i Expressens podcast.

Han forteller om konflikt mellom å skrive sitt livs mesterverk, og det å være god. «Min kamp» hadde ikke blitt suksessen det ble, om forfatteren hadde lyktes med å være et bra menneske hele livet, mener Knausgård. 

- Jeg har alltid forsøkt å være et bra menneske. Men for å skrive «Min kamp», og jeg sier ikke det var et stort kunstverk, men det krevde iallefall en masse arbeid, så jeg kunne ikke være god. Da hadde jeg ikke kunne skrive det, sier Knausgård, og gjentar:

- Om det viktigste for meg hadde vært å være god, så kunne jeg ikke har skrevet det i bøkene. 

 

Thursday, December 11th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments