- Aktiviteten er nesten på nivå med den kalde krigen

(Dagbladet): I går var et passasjerfly nær å kollidere med et russisk militærfly ved Malmø, ifølge svenske DN. Militærflyet hadde skrudd av sine transpondere og var dermed «usynlig» for passasjerflyet.

Både Norsk Flygerforbund og NATO-sjef Jens Stoltenberg har tidligere advart om hvor farlig dette er.

- Aktiviteten fra russerne er betydelig og nesten på nivå med Den kalde krigen. Situasjonen er ikke dramatisk, ennå, men vi ser jo hvor ofte vi selv må sende opp fly for å følge med russiske militærfly langs grensa, sier Petter Førde, leder i Norsk Flygerforbund, til Dagbladet.

- Truer sivil luftfart

Norsk Flygerforbund sier den russiske aktiviteten utgjør er fare for sivil luftfart. De er bekymret.

- I områdene mellom Sverige, Danmark og Tyskland er det mye trafikk. Spesielt områdene rundt store flyplasser som Kastrup i København, er høyt trafikkert. Når vi har militærfly i området som skrur av transponderne, så er det stor sannsynlighet for at ulykker kan inntreffe, sier Førde i Norsk Flygerforbund.

Transponderne varsler om hvor et fly oppholder seg, og slike kommunikasjonsenheter gjør det mulig for flygeledere og piloter å beregne høyde og avstand mellom fly i lufta. Passasjerflyet kom fra Kastrup og ble advart om det russiske flyet sør for Malmø i Sverige.

- Det er veldig alvorlig. Vi ønsker å ha et klart bilde av den trafikken vi har rundt oss, og det har vi hvis alle bruker det kommunikasjonsutstyret som er tilgjengelig, sier Førde til Dagbladet.

- Unngikk en katastrofe

Det svenske og danske forsvaret sendte i går opp flere jagerfly for å følge det russiske militærflyet. Da de så at det skiftet kurs mot et passasjerfly, slo de alarm.

- Vi oppdaget det via vårt radarsystem og advarte den sivile flygeledelsen i Malmø. Plutselig gjorde militærflyet en sving og jeg forsto at det om omtrent et minutt ville være på kollisjonskurs med det sivile flyet, sier Daniel Josefsson ved kommandosentralen i Luleå til DN.

Han sier de «unngikk en katastrofe». I mars var et SAS-fly bare 90 meter unna å kollidere med et russisk overvåkingsfly.

Flyr i internasjonalt luftrom

NATO-sjef Jens Stoltenberg sa til Dagbladet i november at NATO-fly hadde gått på vingene mer enn 100 ganger for å identifisere og eventuelt avskjære russiske fly. Det var tre ganger så ofte som i fjor.

I slutten av oktober var to norske F-16-fly på vingene og holdt øye med åtte russiske militærfly som fløy over Norskehavet og Nordsjøen, nær norsk luftrom. De siste månedene har russiske fly krenket svensk, nederlandsk og estisk luftrom.

- Utfordringen med den økte russiske militære aktiviteten i luftrommet langs NATOs grenser, er at selv om de normalt flyr i internasjonalt luftrom, så flyr de uten å kommunisere med sivil lufttrafikkontroll.

- De slår av sendere som forteller hvor flyene er, og de melder ikke fra om flytraseer, sa Stoltenberg til Dagbladet.

Det har ikke kommet meldinger om at det russiske militærflyet krenket svensk eller dansk luftrom i går.

Sunday, December 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments