Advarer mot bilbarneseter: Disse bør du holde deg unna

Dinside Tyske ADAC og ICRT har nå gjennomført sin årlige testen av barnestoler. For første gang har testen fokusert på rimelige varianter. Dette er stoler som stort sett selges på alternative utsalgssteder, der de gjerne mangler faglig kompetanse om temaet. Resultatet er nedslående, og konklusjonen forsåvidt som forventet.

Hold deg unna rimelige barnestoler.

35 anmeldt i år

Har du barn, så bør du absolutt ha en egnet barnestol. Først og fremst for barnets beste, men det er også ulovlig å kjøre med for dårlig sikrede barn i en bil. Blir du stoppet med for dårlig sikrede barn i bilen fører det stort sett til anmeldelse.

I høstens store beltekontroll ble 68.000 bilister kontrollert. Heldigvis ble bare 35 førere anmeldt for å kjøre med dårlig eller usikrede barn i bilen, selv om dette er 35 for mange. I fjor var tallet 57.

Les hele testen fra ADAC hos danske FDM.

Uten ISO-Fix

Ingen av stolene i testen har anker for isofix, som etterhvert har blitt en innarbeidet standard for både stolene og i bilene. Vi har tidligere omtalt isofix som idiotsikker barnesikring, men har også omtalt de beste og dårligste isofix-festene.

For ikke alle er like gode. Det viste seg i en tidligere test, hvor stolen fløy av sted som et prosjektil.

Uten isofix, som setene i denne testen, betyr det at barnestolene må festes med hjelp av bilens egne sikkerhetsbelter. Det er ikke alltid en gunstig løsning.

Mange tror det er et kvalitetstegn at stolene er merket med standardiseringsmerker som ECE R44/04, og i enkelte tilfeller kan det godt være at dette blir solgt inn som et kvalitetsstempel, noe det langt fra er.

Av de 11 testede modellene var det kun en stol som fikk noenlunde greie resultater. Resten fikk fra middelmådige til elendige resultater.

Dette er de fem vanligste barnesetefeilene

Giftige stoffer

Samtlige stoler i testen inneholder stoffer de anerkjente produsentene prøver å holde seg unna, deriblant flammehemmere av typen TDCPP.

I tillegg inneholder et par av stolene polyaromatiske hydrokarboner, som heller ikke er å anbefale i en barnestol.

Det er med barnestoler som det er med vinterdekk. Det er nesten umulig for en vanlig forbruker å finne et godt produkt på egenhånd, og man bør derfor søke råd fra anerkjente og gode tester for å kunne finne et godt produkt.

Og her er rådet enkelt. Ingen av barnestolene i denne testen er å anbefale.

Her innfører de røykeforbud med barn i bil

Stolen knakk

Stolen Nania Safety Paris, som også selges under navnet Kids im Sitz Safety Paris, var aller dårligst i selskapet. Den knakk rett og slett i to i en frontkollisjon.

Også to stoler fra det mer kjente merket Fisher Price, oppnådde svært dårlige resultater. Spesielt i sidekollisjonstesten.

Kun en av stolene i testen oppnådde greie resultater. Det er babystolen Nania BeOne SP Luxe.

Forbrukerrådets klare melding til deg som skal ut og kjøpe barnestol er derfor veldig klart. Sikt på en god stol, som du finner i de anerkjente testene.

Spar heller penger på andre ting.

For å gjøre valget lettere har Forbrukerrådet laget en tabell med de beste barnestolene på markedet.

LES MER: Slik sikrer du barna i bilen

Tuesday, December 9th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments