«Absurd», «uakseptabelt» og «under enhver kritikk»

(Dagbladet): I en serie artikler har Dagbladet avslørt hvordan Forsvaret har solgt en rekke gamle marinefartøy som nå brukes til piratjakt, pengeinnkreving og andre sikkerhetsoppdrag for paramilitære grupper i Vest-Afrika.

Til tross for at både Forsvaret og Utenriksdepartementet mener de har fulgt reglene for eksport, har de ingen forklaring på hvordan skipene har endt opp på denne måten, stikk i strid med hovedregelen om at Norge ikke kan eksportere materiell eller tjenester til militær bruk i konfliktområder. Forsvaret opplyser selv at de har materiell for flere hundre millioner kroner som skal avhendes og selges i tiden fremover.

Røde Kors, Kirkens Nødhjelp og eksperter mener salget av norske marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika viser at Norge er mer opptatt av å tjene penger enn å vise ansvarlighet.

- Det som har skjedd er helt uakseptabelt, og under enhver kritikk. Eksport av gammelt forsvarsmateriell tiltrekker seg helt spesielle kjøpere og stiller krav om stor grad av aktsomhets til myndighetene slik at ikke dette havner hos grupper eller i områder hvor det begås brudd på menneskerettighetene, sier seksjonsleder for politikk og folkerett i Røde Kors, Mads Harlem.

- Børge Brende må på banen

Harlem understreker at Røde kors ikke er i mot våpeneksport, men at de er opptatt av at det skjer innenfor akseptable rammer.

- Vi har lenge sagt at dagens regelverk ikke er godt nok. Og denne saken viser at det ikke er godt nok i det hele tatt. Det er ikke tydelige nok regler i forhold til hvilke undersøkelser som må gjøres før man eksporterer til utlandet. Og man har heller ikke noe system for å kontrollere at reglene for sluttbruk følges etter at utstyret er solgt. Det har man i andre land, og uten et slikt system, blir jo reglene meningsløse, sier Harlem til Dagbladet.

Både utenriksminister Børge Brende, og AP-leder Jonas Gahr Støre, har engasjert seg for disse spørsmålene som tidligere generalsekretærer i Norges Røde Kors.

Støre, som selv har vært involvert i fartøysalg da han var utenriksminister, sa til Dagbladet i går at Norge har et av verdens strengeste regelverk for eksport av forsvarsmateriell. Det er ikke Røde Kors enig i.

- Her er vi uenige med Støre. Jeg tror ikke den politiske ledelsen forstår hvor dårlig vårt regelverk er. Og det viser også denne saken. Utenriksminister Børge Brende må på banen og rydde opp, sier Harlem.

- Helt absurd av Forsvaret

Også Kirkens Nødhjelp reagerer kraftig, og mener krigsskipssalget avdekker flere smutthull i eksportlovverket.

- Blant åpner eksport til selskaper i land som er «nære allierte» for lavere krav til sluttbrukerkontroll, sier politisk rådgiver i Kirkens Nødhjelp, Hilde Wallacher.

Hun mener tilliten man forutsetter ligger til grunn når man handler med allierte ofte er ubegrunnet.
 
- Der ser man i denne saken, hvor flere av skipene er solgt til noe som fremstår som et rent stråselskap i England. At Norge har klart å selge forsvarsmateriell til dette selskapet er oppsiktsvekkende, sier hun, og sikter til selskapet som blant annet har videreformidlet seks tidligere norske missiltorpedobåter til en beryktet ekspirat og tidligere opprørsleder i Nigeria.

Mandag kunne Dagbladet avsløre at Forsvaret også har solgt et tidligere kystvaktskip til en privateid sørafrikansk våpeneksportør, uten å søke godkjenning av eksportkontrollen i Utenriksdepartementet. Dette skipet er nå videresolgt til en paramilitær gruppe som utfører sikkerhetsoppdrag i Vest-Afrika.

- Det er helt absurd at Forsvaret mener de har rom for å gjøre dette. Men nettopp det viser med all tydelighet at regelverket ikke fanger opp det det skal, og ikke er så strengt som vi skryter av at det er. Det her seriøse svakheter, sier Wallacher til Dagbladet.

- Bidrar til sivil lidelse

Kirkens Nødhjelp mener Dagbladet har avdekket en form for handel som bygger opp den militære kapasiteten til aktører som bidrar til sivil lidelse. Ideen om at det er greit bare fordi det ikke er skarpe våpen er utrolig reduksjonistisk, og støttes ikke av regelverket slik det er ment, sier Wallacher.

At Jonas Gahr Støre nå åpner for å gjennomgå reglene, mer hun er på høy tid.

- Enten er ikke reglene fulgt, eller så er ikke reglene gode nok. Vi mener det nå er overmodent for å tette disse smutthullene, og få på plass et strengere regelverk. Det har vi påpekt i årevis, uten å få respons. Verken fra Støre, den nåværende regjeringen, eller Stortinget, sier Wallacher.

Støttes av ekspertene

Morten Bøås fra Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) er en av landets fremste eksperter på konflikter i Afrika. Han reagerer  på at paramilitære i Vest-Afrika rustes opp med norske marinefartøy.

- Mye tyder på at man i disse sakene har vært mer opptatt av å få solgt til høyest mulig pris enn å skjekke bakgrunnen til kjøper. Slik burde det ikke være for et land som legger vekt på ansvarlighet og etikk i sin utenrikspolitikk. Dette er ikke noe Norge eller Forsvaret bør drive med i det hele tatt, sier han til Dagbladet

Nicholas Marsh ved Institutt for fredsforskning (Prio) er ekspert på våpeneksport og våpenkontroll. Han mener det ikke hersker tvil om at Forsvarets salg av fartøyer omfattes av eksportkontrollen, og at denne kontrollen ikke har vært god nok.

- Å eksportere disse fartøyene til private aktører uten en soleklar garanti på hva skipene skulle brukes til, var uansvarlig, fastslår han.

- Strengest i verden

Utenriksminister Børge Brende har ikke vært tilgjengelig for å svare på Dagbladets spørsmål. I en epost skriver pressekontakt Astrid Sehl på vegne av Brende:

- Norge har ett av verdens strengeste eksportkontrollregimer. Det norske regelverket og praktiseringen har bredt flertall i Stortinget.

Hun legger til at UD gjør en gjennomgang av regelverk og praksis i tilknytning til Forsvarets avhending, og er i dialog med Forsvarsdepartementet.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

LES OGSÅ:
Norske krigsskip havnet i Nigeria
Beryktet eks-pirat bruker norske krigsskip (pluss)
Reagerer på at norske krigsskip havnet hos nigeriansk krigsherre
Smeller det igjen, er det ikke godt å si hvilken side disse båtene havner på
Støre legger ansvare på britiske myndigheter
Ber britene holde tilbake KNM «Horten»
Forsvaret hevder skipene har britiske flagg. Men de ble aldri registrert
Nå seiler også KNM «Horten» uten flagg og registrering
Solgte kystvaktskip til omstridt sør-afrikansk våpeneksportør
Støre mener Norge har et av verdens strengeste eksportregelverk
• VIDEODOKUMENTAR: Slik havnet krigsskipene i Nigeria

Wednesday, July 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments