- 400 nepalske arbeidere har dødd under VM-byggingen

(Dagbladet): Kritikken har siden i høst haglet mot Qatar på grunn av elendige arbeidsforhold for migrantarbeiderne som bygger stadionene til fotball-VM i 2022.

Nå viser en rapport fra en nepalsk menneskrettighetsorganisasjon at 400 nepaler så langt har mistet livet i bygningsarbeidet.

Grov utnyttelse

Den engelske avisen The Guardian har fått tilgang på rapporten, som publiseres av nepalske Pravasi Nepali Co-ordination Committee i neste uke.

Organisasjonen avdekker grov utnyttelse av nepalske migranter, og stiller spørsmål om hvor mange flere som må bukke under før Qatar er klar for VM i 2022.

- Flere arbeidere vil dø under byggingen av stadionene, enn det vil være spillere som spiller på dem, advarte generalsekretær Sharan Burrow i Den internasjonale sammenslutningen av fagforbund (ITUC), da de første avsløringene om dårlige arbeidsforhold kom i fjor.

Nepalske arbeidere utgjør rundt 20 prosent av arbeidsstyrken på VM-anleggene, i tillegg til arbeidere fra blant annet India, Bangladesh, Pakistan og Sri Lanka. De er i Qatar på en arbeidstillatelse som gjør at de verken kan flytte, bytte jobb eller forlate landet uten arbeidsgiverens tillatelse.

Frykter 4000 døde

I november i fjor ga Amnesty International ut en rapport som viser at arbeiderne på anleggene utsettes for systematiske overgrep.

- Mens de bokstavelig talt bygger landet, utnyttes de mange migrantarbeiderne i Qatar på det groveste, sa Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International i Norge, om rapporten.

Den fortalte om grusomme arbeidsforhold på byggeplassene, med arbeidere som ble tvunget til å jobbe tolv timer om dagen i temperaturer over 45 grader. Det til tross for at arbeidsmiljøloven i Qatar sier at de kun kan arbeide ti timer om dagen, og at ingen på grunn av varmen skal jobbe mellom 11.30 og 15.00 på sommeren.

Fagforeninger frykter at så mange som 4000 migranter må bøte med livet før fotball-VM, på grunn av den dårlige sikkerheten på arbeidsplassene, de dårlige boforholdene og et marginalt helsetilbud.

Amnestys rapport avdekket at mange arbeidere jobbet på byggeplassene uten hjelm og sikringsutstyr.

- Hva forventer du?

Migranter utgjør hele 94 prosent av Qatars arbeidsstyrke, men de får ikke danne fagforeninger. 

Denne uka gikk FIFA og ut sa at forholdene for arbeiderne var uakseptable, men at det var lite de kunne gjøre med saken.

- Dette føydalsystemet eksisterte før VM. Hva forventer du av en fotballorganisasjon? FIFA lager ikke lovene i Qatar, sa FIFAs Theo Zwanziger til The Guardian.

Internasjonale fagforeninger har oppfordret FIFA til å kreve reformer i arbeidsforholdene, og at det skal være et krav for at VM skal arrangeres i Qatar.

- Press og trusler vil ikke oppnå mye. Avgjørelsen om å gi VM til Qatar er allerede tatt, enten jeg liker det eller ikke, sa Zwanziger, som tidligere har kritisert at VM i Qatar er flyttet til vinterhalvåret.

FIFA-representanten fra Tyskland sier at søkelyset på Qatar, på grunn av VM, forhåpentligvis vil føre til positive endringer for arbeiderne. Fotballorganisasjonen har krevd at Qatar leverer en rapport på arbeidsforholdene nå i midten av februar.

Qatar har flere ganger lovet bedring av arbeidsforholdene, men ifølge Amnesty International har det skjedd lite.

Sunday, February 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments