16 av 16 eksperter tror boligprisene vil gå opp i 2015

– Som vanlig går vi inn i en kollektiv høstdepresjon når det lakker mot jul, sukker Bjørn Erik Øye.

De seneste månedene har nyhetsbildet vært sort som olje og AS Norge står tilsynelatende på kanten av stupet. Tallknuseren i Prognosesenteret står på sin side for ett av de sprekeste boligprisanslagene for 2015 i Finansavisens store boligoversikt.

Økonomen legger tipset på pluss 5 prosent, og greier ikke å skjule en viss irritasjon over dem som ikke har fulgt med i timen.

– Det er historieløst å male et så negativt bilde av den norske økonomien som mange gjør. Ingen burde bli overrasket av det som skjer nå, og det er altfor tidlig å skru av lyset og stenge døren, sier Øye.

– I sum vil boligprisene vokse også i 2015, dog noe svakere enn de seneste årene. Og et kollaps kommer ikke på tale, legger han til

Derfor skal boligprisene opp
Øye lister opp tre hovedårsaker til at boligprisene skal videre opp. Naturens gang er allerede nevnt, og den nest viktigste forklaringen er at det bygges for få nye boliger.

– Neste år kommer igangsettingen trolig opp i 27.000 enheter, hvilket vil være omkring 10.000 for lite. Om ett år vil Norge ha gått gjennom en treårsperiode med et samlet igangsettingsunderskudd som tilsvarer ett års produksjon, utdyper han overfor Finansavisen.

Øye mener det burde være mer lønnsomt å bygge boliger, og trekker utenlandske paralleller.

– Da Irland og Spania opplevde sterk boligprisvekst, ledet det til en gigantisk overproduksjon. Det poppet opp boliger overalt før markedsmekanismene snart ledet til et kraftig prisfall, sier han.

Til tross for en vedvarende sterk boligprisvekst i Norge i 30 år, er vi ikke engang i nærheten av å produsere nok boliger, bemerker Øye.

– I praksis bygger vi stadig mindre relativt til befolkningsendringene. Årsaken er blant annet at boligbyggerne blir avkrevd utrolig strenge garantiregler og at byggekostnadene har steget enormt, forklarer han.

Les også: Terje Tinholt tror på rally i boligprisene

Rentefest
Øye legger frem et tredje argument i favør av videre boligprisoppgang, nemlig billig finansiering. Etter gårsdagens rentekutt ble det bare mer aktuelt.

– Rentene er historisk lave, og alt tyder på at de skal fortsette å være det. Enkel og billig tilgang på penger gjør det mulig for de fleste arbeidstagere å kjøpe den boligen de trenger, sier han til Finansavisen.

16 eksperter spår oppgang
Av de 16 ekspertene som har uttalt seg om boligprisene i Finansavisen er det ingen som tror på prisfall neste år. 16 av 16 økonomer og eksperter tror boligprisene vil stige også i 2015.

I snitt venter de en oppgang på 3,9 prosent.

Eiendomsmegler Nils O.M. Nordvik har det høyeste anslaget. Han spår en oppgang i bligprisene neste år på 5,7 prosent.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB spår 2 prosent oppgang, mens sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, som har spådd nedgang nesten så lenge vi kan huske, spår en oppgang på 5 prosent neste år.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen anslår en oppgang  på 4 prosent og sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen tror på 2,5 prosent.

Laveste anslag er det eiedomsutvikler Ola Mæle i Sjølyst Utvikling som har. Det er på 1 prosent oppgang.

Alle ekspertenes anslag
- Nils O.M. Nordvik, Nordvik & Partners: +5,7 prosent
- Bjørn Erik Øye, Prognosenteret: +5 prosent
- Harald Magnus Andreassen, Swedbank: +5 prosent
- Grethe W. Meier, Privatmegleren: +5 prosent
- Peter Batta, Huseiernes Landsforbund: +5 prosent
- Edgar Haugen, Ragde Eiendom: +5 prosent
- Kenneth Aadland, Proaktiv Eiendomsmegling: +5 prosent
- Hedda K. Ulvness, Eie Eiendomsmegling: +4,5 prosent
- Jan L. Andreassen i Eika Gruppen: +4 prosent
- Camilla Sem, Sem & Johnsen Eiendomsmegling: +3,5 prosent
- Baard Schumann, Selvaag Bolig: +3 prosent
- Kristen Rikter-Svendsen, Profier: +3 prosent
- Elisabeth Holvik, Sparebank 1 Gruppen: +2,5 prosent
- Morten Astrup, Neptune Properties: + 2 prosent
- Øystein Dørum, DNB: +2 prosent
- Ola Mæle, Sjølyst Utvikling: +1 prosent

Saturday, December 13th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments